Jak upéct famózní banánový koláč s burákovo-tvarohovým krémem | recept
Jak upéct famózní banánový koláč s burákovo-tvarohovým krémem | recept. Nesmírně elegantní zákusek z jemného, vláčného a skořicí provoněného banánového těsta, který vás v doplnění arašídů a luxusního krému z tvarohu a burákového másla doslova ohromí svou dokonalou kompozicí chutí.
Co je potřeba
Na korpus:
- 2 velké, nejlépe přezrálé banány
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 ml podmáslí
- 50 ml oleje
- 100 g hladké mouky
- 100 g špaldové hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky soli
Na tvarohový krém:
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 150 g arašídového másla s kousky arašídů (může být ale i jemné)
- 100 g másla
- 60 g moučkového cukru
Na zdobení:
- 80–100 g mletých nesolených arašídů
Krok 1
Oloupané banány vidličkou rozmačkejte na co nejhladší pyré.
Krok 2
Vzniklou kaši pak metličkou propojte s vejci, třtinovým cukrem, podmáslím a olejem.
Krok 3
Do lehce našlehaného vláčného základu přisypte hladkou i špaldovou mouku, dodejte sůl s práškem do pečiva a jedlou sodou a současně provoňte skořicí.
Krok 4
Lité těsto rozprostřete do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C.). Pečte přibližně 20 minut, dokud špejli zapíchnutou do těsta nevytáhnete suchou.
Upečený korpus nechejte zcela vychladnout.
Krok 5
V mezidobí v míse rozmíchejte tvaroh s cukrem a arašídovým máslem.
Krok 6
Přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo a vše společně dobře promíchejte.
Krok 7
Krém následně rozetřete na vychladlý korpus.
Krok 8
Na závěr pak hojně zasypte mletými či nasekanými arašídy, které ke krému dlaní lehce přitiskněte, aby při krájení zbytečně neopadávaly.
Takto připravené nechejte v chladu dobře zatuhnout a poté krájejte na řezy.
- Neméně okouzlující zákusek připravíte i z jakéhokoliv jiného oříškového másla. Úžasné je například lísko-oříškové či kešu máslo, zvláště pak, pokud jej v rámci zdobení doladíte oříšky stejného typu.