jaktak.cz

Jak upéct famózní banánový koláč s burákovo-tvarohovým krémem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct famózní banánový koláč s burákovo-tvarohovým krémem | recept. Nesmírně elegantní zákusek z jemného, vláčného a skořicí provoněného banánového těsta, který vás v doplnění arašídů a luxusního krému z tvarohu a burákového másla doslova ohromí svou dokonalou kompozicí chutí.

Co je potřeba

Na korpus:

  • 2 velké, nejlépe přezrálé banány
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml podmáslí
  • 50 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g špaldové hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky soli

Na tvarohový krém:

  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 150 g arašídového másla s kousky arašídů (může být ale i jemné)
  • 100 g másla
  • 60 g moučkového cukru

Na zdobení:

  • 80–100 g mletých nesolených arašídů

Krok 1

Oloupané banány vidličkou rozmačkejte na co nejhladší pyré.

Krok 2

Vzniklou kaši pak metličkou propojte s vejci, třtinovým cukrem, podmáslím a olejem.

Krok 3

Do lehce našlehaného vláčného základu přisypte hladkou i špaldovou mouku, dodejte sůl s práškem do pečiva a jedlou sodou a současně provoňte skořicí.

Krok 4

Lité těsto rozprostřete do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C.). Pečte přibližně 20 minut, dokud špejli zapíchnutou do těsta nevytáhnete suchou.

Upečený korpus nechejte zcela vychladnout.

Krok 5

V mezidobí v míse rozmíchejte tvaroh s cukrem a arašídovým máslem.

Krok 6

Přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo a vše společně dobře promíchejte.

Krok 7

Krém následně rozetřete na vychladlý korpus.

Krok 8

Na závěr pak hojně zasypte mletými či nasekanými arašídy, které ke krému dlaní lehce přitiskněte, aby při krájení zbytečně neopadávaly.

Takto připravené nechejte v chladu dobře zatuhnout a poté krájejte na řezy.

  • Neméně okouzlující zákusek připravíte i z jakéhokoliv jiného oříškového másla. Úžasné je například lísko-oříškové či kešu máslo, zvláště pak, pokud jej v rámci zdobení doladíte oříšky stejného typu.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-famozni-bananovy-kolac-s-burakovo-tvarohovym-kremem-recept.html