Jak upéct prvotřídní máslové sušenky s černým čajem | recept
Jak upéct prvotřídní máslové sušenky s černým čajem | recept. Tyto malé, křehké a máslově jemné sušenky jsou jednoznačně tím nejdokonalejším doplňkem k čaji. Samy jsou totiž s čajem. Neotřelé ochucení sušenkového těsta intenzivním černým čajem pak v kompozici s voňavou citronovou kůrou vytvoří z jemných sušenek neodolatelnou cukrovinku.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 60 malých sušenek
- 125 g změklého másla
- 125 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička kvalitního čaje Earl Grey
- 1 lžička citronové kůry
Krok 1
Změklé máslo s cukrem utřete či vyšlehejte elektrickými metlami do nadýchané pěny.
Krok 2
Poté vešlehejte vejce.
Krok 3
Do máslového základu přimíchejte mouku a rozpracujte těsto.
Krok 4
V průběhu přidejte černý čaj s citronovou kůrou a vypracujte do hladkého, měkkého a nelepivého těsta.
Krok 5
Na pomoučeném vále z těsta vytvořte válečky o průměru cca 3 cm, zabalte do folie a nechejte do druhého dne v lednici chladit.
Krok 6
Z odleželého a vychlazeného válečku odkrajujte přibližně 0,5 cm plátky, které skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Takto vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte přibližně 12–15 minut, dokud nebudou okraje lehce zlatavé. Z trouby sušenky vytahujte ještě měkké, na plechu pak teplem dojdou.
Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
- Stejně dokonale jako citronová kůra, sušenky provoní, prolne a dochutí i kůra z pomeranče.