Jak upéct šťavnaté mrkvové muffiny z jogurtového těsta | recept
Jak upéct šťavnaté mrkvové muffiny z jogurtového těsta | recept. Moučníky obohacené mrkví jsou jednoznačně zárukou vláčnosti a šťavnatosti. Zvláště pak, když je podpořena i jogurtem. A právě tak tomu je u těchto rychlých a jednoduchých muffinů ze špaldové mouky, ve kterých je nasládlá chuť mrkve navíc perfektně sladěna s výraznými a lehce nakyslými brusinkami.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá 18 muffinů
- 150 g hladké mouky
- 150 g špaldové hladké mouky
- 130 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 70 ml stolního oleje
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 300 g mrkve
- 50 g loupaných mandlí
- 50 g sušených brusinek
- 1 prášek do pečiva
Krok 1
Nejprve očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Brusinky a mandle pak nasekejte nadrobno.
Krok 2
Do větší mísy rozklepněte vejce a spolu s cukrem je metličkou ušlehejte do nadýchané pěny.
Krok 3
Vešlehejte olej s jogurtem.
Krok 4
Přisypejte obě mouky s práškem do pečiva a vypracujte hladké tužší těsto bez hrudek.
Krok 5
Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev, brusinky a mandle.
Krok 6
Dobře promíchané těsto rozdělte do formiček na muffiny, které jste před tím vyložili papírovými košíčky, a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 30 minut dozlatova.
Těstem formičky plňte jen tak do ¾ jejich výšky.
- Svěžest a mírnou nakyslost brusinek můžete podpořit přidáním šťávy z jednoho citronu. Využít lze i kůra z použitého citronu, kdy jemně nastrouhaná a do těsta přidaná, upečené muffiny úžasně provoní.