Jak připravit kuřecí játra ve smetanové omáčce | recept
Jak připravit kuřecí játra ve smetanové omáčce | recept. Jednoduchý, rychlý, ale především výtečný pokrm z jemných kuřecích jater, propojených smetanovou omáčkou z krémového a taveného sýru, je pokrmem dokonale harmonickým, kterému výrazný akcent restovaného česneku s cibulí dodá na výjimečnosti.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích jater
- 1 velká cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 100 g čerstvého smetanového sýru typu žervé či Lučina
- 150 g smetanového taveného sýru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 125 ml vody
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Na pánvi s rozpáleným olejem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem.
Krok 2
Jakmile cibule zezlátne, přidejte do pánve důkladně očištěná játra nakrájená na menší kousky a zprudka opečte, aby se rychle zatáhla a zůstala uvnitř šťavnatá. Poté plamen snižte a ještě 5–10 minut restujte.
Krok 3
Na omáčku spolu v misce utřete smetanový a tavený sýr.
Krok 4
Sýrovou směs nechejte rozpustit v pánvi s orestovanými játry.
Krok 5
Nakonec přilijte smetanu s vodou, směs osolte, opepřete a na mírném ohni prohřívejte, přičemž omáčku redukujte do vámi požadované konzistence.
Takto připravená játra jsou dokonalá s těstovinami, které ocení více omáčky, nebo s bramborovou kaší, kdy lze omáčku zredukovat více.
- Pokud budete játra podávat s bramborovou kaší, vřele doporučuji ještě ozdobit kolečky osmažené cibule předem obalenými v hladké mouce.