Jak upéct slanou bublaninu se sušenými rajčaty, šunkou a ochuceným špenátem
Jak upéct slanou bublaninu se sušenými rajčaty, šunkou a ochuceným špenátem. Jemné nadýchané těsto z vyšlehaných vajíček, ovesných vloček a špaldové mouky, do kterého během pečení částečně propadne česnekem ochucený špenát, je v doplnění výrazných sušených rajčat a šunky nebývale chutným slaným koláčem.
Co je potřeba
Na ochucený špenát:
- 1 sáček mraženého sekaného špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 3–4 stroužky česneku
Na těsto: (k přípravě použijte hrnek s objemem 250 ml)
- 4 vajíčka
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 hrnek mletých ovesných vloček
- 1 hrnek mléka
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky sušeného oregana
- sůl a pepř k dochucení
- 100 g sušených rajčat
- 100 g šunky
Krok 1
Ze všeho nejdříve na pánvi s olejem zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a začněte tak s přípravou špenátu, který potřebuje k dalšímu zpracování zchladnout.
Krok 2
K orestované cibuli přidejte vody zbavený rozmrazený špenát s prolisovanými stroužky česneku a za občasného promíchání prohřejte až se česnek rozvoní. Pak odložte stranou a nechejte chladnout.
Krok 3
Ve vyšší nádobě vyšlehejte elektrickými metlami vajíčka s mlékem a olejem do jemné nadýchané pěny.
Krok 4
Postupně přisypejte mouku, mleté vločky, prášek do pečiva, a ochuťte oreganem, solí a pepřem.
Krok 5
Litým těstem vyplňte plech či pečící formu předem vyloženou pečicím papírem.
Krok 6
Na těsto navrstvěte zchladlý ochucený špenát.
Krok 7
Navrch rozmístěte na kousky nakrájená sušená rajčata.
Krok 8
Na závěr pak ozdobte šunkou nakrájenou na kostičky.
Takto vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 30–40 minut, kdy je šunka krásně opečená a těsto upečené. Přesná doba pečení záleží na výšce těsta, respektive na velikosti zvolené pečicí formy.
- Šunku lze labužnicky vyměnit za intenzivnější slaninu, nebo ji úplně vynechat a vršek koláče posypat sýrem. Úžasný je například balkánský sýr nebo výrazná niva.