Jak upéct žíhanou bábovku s kokosem a mákem | recept na oblíbený moučník
Jak upéct žíhanou bábovku s kokosem a mákem | recept na oblíbený moučník. Dvoubarevná bábovka v neobvyklém kokosovo-makovém pojetí je velice efektním odklonem od tradičního kakaového mramorování. Osloví především božských spojením intenzivního máku s jemným kokosem a zároveň i neuvěřitelnou vláčností podpořenou větším množstvím přidaného mléka.
Co je potřeba
K odměřování použijte hrnek s objemem 250 ml
- 2 hrnky hrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 2 vajíčka
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ¾ hrnku oleje
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek kokosu
- 1 hrnek mletého máku
Krok 1
Celá vejce šlehejte elektrickými metlami s cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a ze směsi se nestane světlá nadýchaná pěna.
Krok 2
Za stálého šlehání pak současně přilévejte olej a přisypávejte vanilkový cukr.
Krok 3
Do napěněného základu postupně vařečkou přimíchávejte mouku se souběžným přiléváním mléka a vymíchejte řídké těsto.
Krok 4
Těsto rozdělte na polovinu, přičemž do jedné vmíchejte mák a do druhé kokos.
Krok 5
Do řádně vymazané a vysypané bábovkové formy (silikonovou stačí jen lehce vytřít olejem) naneste polovinu kokosového těsta.
Krok 6
Poté polovinu makového a postup zopakujte. Na závěr navrstvená těsta lehce protáhněte vidličkou, čímž vytvoříte efektní žíhování. Takto vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně 60 minut. Před vytažením z trouby raději zkontrolujte propečení špejlí. Jakmile ji vytáhnete z těsta suchou bez vlhkých drobečků, bábovka je hotová.
Upečenou bábovku nechejte ve formě zcela vychladnout, teprve pak vyklopte, nakrájejte na dílky a servírujte poprášenou moučkovým cukrem.
- Luxusně jemné a plné chuti dosáhnete, jestliže 1 hrnek mléka vyměníte za hrnek smetany na vaření, ještě lépe však smetany ke šlehání.