Jak na muffiny s karamelově máslovými banány | recept na jemný zákusek
Jak na muffiny s karamelově máslovými banány | recept na jemný zákusek. Karamelově sladká máslová omáčka skrývající se spolu s opečenými banány uprostřed božsky jemných a vláčných muffinů je luxusním překvapením, které z tradičního muffinu udělá ohromující zákusek.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 16 okouzlujících muffinů s překvapením
Na karamelově máslové banány:
- 2 větší banány
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- šťáva z jednoho citronu
Na těsto:
- 360 g hladké mouky
- 260 g krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vajíčka
- 260 ml plnotučného mléka
- 160 ml rostlinného oleje
Krok 1
Banány oloupejte a rozkrájejte na kolečka silná cca 1 cm. V misce je pak zakapejte polovinou citronové šťávy a dobře promíchejte, aby šťáva obalila každý kousek banánu.
Krok 2
Nyní ve velké pánvi při vysoké teplotě společně rozpusťte cukr s máslem.
Krok 3
Jakmile začne cukr pomalu zlátnout a pěnit, přidejte kolečka banánu a na středním ohni je opékejte 2–3 minuty z každé strany. Při otáčení banánů buďte opatrní, kolečka jsou měkká a mají tendenci se rozpadat.
Krok 4
Poté celý obsah pánve přesuňte do mísy, zakapejte druhou polovinou citronové šťávy, jemně promíchejte a lehce zchladlé odložte na 30 minut do lednice.
Krok 5
Ve větší míse v mezidobí promíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
Krok 6
V druhé míse metličkou prošlehejte vajíčka s mlékem a olejem.
Krok 7
Vaječnou směs postupně zapracujte do sypké a vymíchejte hladké lité těsto.
Krok 8
Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky a do 1/3 vyplňte těstem.
Krok 9
Do každého muffinu dejte 1–2 plátky banánu i se lžičkou karamelově máslové omáčky.
Krok 10
Banány nakonec zakryjte zbylým těstem. Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚ C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 30–40 minut dozlatova.
- Excelentní vůně dosáhnete, pokud do těsta i do karamelově máslových banánů přisypete trochu skořice.