Jak upéct vynikající makové řezy s krémem a zkaramelizovanou posypkou
Jak upéct vynikající makové řezy s krémem a zkaramelizovanou posypkou. Luxusně vypadající moučník z nadýchaného piškotového těsta, které je protknuté mákem a proložené máslově jemným pudinkovým krémem, je v souznění se zkaramelizovanou mandlovou posypkou opravdu honosným zákuskem s famózní chutí.
Co je potřeba
K odměřování použijte hrnek s objemem 250 ml
Na makový korpus:
- 5 vajíček
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3 lžíce vlažné vody
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek mletého máku
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na pudinkový krém:
- 2 hrnky mléka
- 1 mandlový pudink
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 máslo
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžička mandlového aroma
Na zkaramelizovanou posypku:
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 hrsti posekaných neloupaných mandlí
Krok 1
Na makový korpus oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. K žloutkům přidejte vlažnou vodu s moučkovým cukrem a elektrickými metlami je vyšlehejte do světlé pěny.
Krok 2
Do vaječné pěny přisypejte mouku, mák i prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.
Krok 3
Na závěr zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Krok 4
Těsto v rovnoměrné vrstvě rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25–30 minut. Poté nechejte na plechu zcela vychladnout.
Ideální rozměr plechu pro upečení korpusu je 20 × 30 cm či menší. Je lepší, když je korpus vyšší a dá se pak pohodlně rozkrojit na polovinu.
Krok 5
V pánvi s olejem a krupicovým cukrem nechejte za stálého míchání na středním ohni zkaramelizovat posekané mandle. Jakmile začnou na pánvi zvonit a obalí se cukrem, sejměte je z ohně a nechejte chladnout.
Krok 6
Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink a za občasného promíchání jej nechejte zchladnout.
Krok 7
V míse utřete povolené máslo s moučkovým cukrem a současně zakápněte mandlovým aroma.
Krok 8
Do máslové směsi pak postupně přidávejte zchladlý pudink a elektrickými metlami vyšlehejte do hladkého krému.
Krok 9
Vychladlý korpus rozkrojte na poloviny a spodní část potřete částí krému.
Krok 10
Přiklopte vrchním plátem a naneste na něj zbytek krému, přičemž krémem potřete i boční strany.
Krok 11
Nakonec zasypte připravenou mandlovou posypkou, kterou dlaní ke krému lehce přitiskněte, aby při následném krájení a servírování neodpadávala.
Takto připravené nechejte dobře vychladit v lednici nejlépe do druhého dne a poté krájejte na řezy.
- Neméně luxusní jsou i řezy připravené ve vanilkové verzi, kdy do krému použijete vanilkový pudink, provoníte jej vanilkovým aroma a osladíte vanilkovým cukrem, přičemž vanilkový cukr využijete i ke zkaramelizování mandlí do posypky.