jaktak.cz

Jak upéct vynikající makové řezy s krémem a zkaramelizovanou posypkou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct vynikající makové řezy s krémem a zkaramelizovanou posypkou. Luxusně vypadající moučník z nadýchaného piškotového těsta, které je protknuté mákem a proložené máslově jemným pudinkovým krémem, je v souznění se zkaramelizovanou mandlovou posypkou opravdu honosným zákuskem s famózní chutí.

Co je potřeba

K odměřování použijte hrnek s objemem 250 ml

Na makový korpus:

  • 5 vajíček
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mletého máku
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Na pudinkový krém:

  • 2 hrnky mléka
  • 1 mandlový pudink
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 máslo
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička mandlového aroma

Na zkaramelizovanou posypku:

  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 hrsti posekaných neloupaných mandlí

Krok 1

Na makový korpus oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. K žloutkům přidejte vlažnou vodu s moučkovým cukrem a elektrickými metlami je vyšlehejte do světlé pěny.

Krok 2

Do vaječné pěny přisypejte mouku, mák i prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.

Krok 3

Na závěr zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Krok 4

Těsto v rovnoměrné vrstvě rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25–30 minut. Poté nechejte na plechu zcela vychladnout.

Ideální rozměr plechu pro upečení korpusu je 20 × 30 cm či menší. Je lepší, když je korpus vyšší a dá se pak pohodlně rozkrojit na polovinu.

Krok 5

V pánvi s olejem a krupicovým cukrem nechejte za stálého míchání na středním ohni zkaramelizovat posekané mandle. Jakmile začnou na pánvi zvonit a obalí se cukrem, sejměte je z ohně a nechejte chladnout.

Krok 6

Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink a za občasného promíchání jej nechejte zchladnout.

Krok 7

 V míse utřete povolené máslo s moučkovým cukrem a současně zakápněte mandlovým aroma.

Krok 8

Do máslové směsi pak postupně přidávejte zchladlý pudink a elektrickými metlami vyšlehejte do hladkého krému.

Krok 9

Vychladlý korpus rozkrojte na poloviny a spodní část potřete částí krému.

Krok 10

Přiklopte vrchním plátem a naneste na něj zbytek krému, přičemž krémem potřete i boční strany.

Krok 11

Nakonec zasypte připravenou mandlovou posypkou, kterou dlaní ke krému lehce přitiskněte, aby při následném krájení a servírování neodpadávala.

Takto připravené nechejte dobře vychladit v lednici nejlépe do druhého dne a poté krájejte na řezy.

  • Neméně luxusní jsou i řezy připravené ve vanilkové verzi, kdy do krému použijete vanilkový pudink, provoníte jej vanilkovým aroma a osladíte vanilkovým cukrem, přičemž vanilkový cukr využijete i ke zkaramelizování mandlí do posypky.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-vynikajici-makove-rezy-s-kremem-zkaramelizovanou-posypkou.html