Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept
Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept. Výrazná, lehce exotická polévka s voňavým kořeněným základem, sladkou pečenou mrkví a kokosovým mlékem v závěru je polévkou, která zahřeje a bezpochyby i zachutná.
Co je potřeba
- ½ kg mrkve
- 4 lžíce olivového oleje (2 lžíce na upečení mrkve a zbylé dvě lžíce do základu polévky)
- 1 menší cibule
- 2 cm očistěného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky kurkumy
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžička limetkové šťávy
- 2 lžičky třtinového cukru (dle chuti lze i více)
- sůl a pepř
Krok 1
Mrkev oloupejte, nakrájejte na malé kousky a na plechu vyloženém pečicím papírem ji promastěte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Pečte přibližně 30–40 minut, dokud nebudou kousky mrkve měkké.
Krok 2
V hrnci na zbylých dvou lžících oleje orestujte nadrobno nasekanou cibuli se zázvorem nakrájeným na drobné kostičky.
Krok 3
Přibližně po 2 minutách restování přisypejte veškeré voňavé koření a za stálého míchání jej nechejte rozvonět.
Krok 4
Kořeněný základ pak zalijte horkým vývarem a přiklopené 5 minut povařte.
Krok 5
Poté do hrnce přidejte upečené kousky mrkve a 2 minuty prohřejte, aby mrkev vstřebala chuť koření.
Krok 6
Následně tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Krok 7
Přilijte kokosové mléko, dochuťte solí, pepřem, limetkovou šťávou i cukrem a minutku prohřejte, ale nevařte. Stačí, když se kokosové mléko spojí s polévkou. V této fázi můžete polévku ještě doředit přidáním dalšího vývaru či vody.
Horkou polévku servírujte s lístky čerstvého koriandru, možno i s nadrobno nakrájenou čerstvou čili papričkou.
- Výraznost a kořeněnou chuť lze pro zvlášť citlivé jazýčky ještě více zjemnit, a to přidáním čerstvého smetanového sýru typu žervé či Lučina, který v uvařené polévce necháte pouze rozpustit. Rovněž tak lze polévku na talíři ozdobit smetanou na vaření, která pikantnost také lehce stáhne.