Jak na ďábelskou směs z vepřových jater | recept
Jak na ďábelskou směs z vepřových jater | recept. Fantastická pochoutka k jejíž přípravě stačí jen pár surovin, zato výrazných a intenzivních. A to vepřová játra se slaninou a cibulí v základu bezpochyby jsou. Podpořené navíc hořčicí, worcesterem a ostrým česnekem se pak spolu s vínem k podušení zaslouží o výjimečnou labužnickou delikatesu.
Co je potřeba
- 250 g vepřových jater
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 1 větší kapie či červená paprika
- 2 stonky jarní cibulky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 2 dcl bílého vína
Krok 1
Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvařte na suché pánvi dokřupava.
Pro plnější chuť můžete do pánve přidat i lžíci sádla.
Krok 2
K osmahnuté slanině přidejte nadrobno nasekanou cibuli s česnekem a lehce společně orestujte.
Krok 3
Následně přidejte játra nakrájená na menší kostky a zprudka za stálého míchání je nechejte zatáhnout.
Pro větší křehkost a částečné zjemnění jater je můžete před zpracováním naložit na několik hodin do mléka.
Krok 4
Podlijte vínem a pozvolna 10–15 minut na středním ohni duste doměkka. V případě potřeby podlijte trochou vody.
Krok 5
K podušeným játrům přidejte na menší kousky nakrájenou kapii se zelenou cibulkou a dále společně pár minut duste. Zelenina by měla zůstat stále trochu křupavá.
Krok 6
Na závěr směs dochuťte hořčicí, sójovou a worcesterovou omáčkou a nechejte probublat do požadované hustoty. Hořčice směs krásně propojí a vytvoří krémovou omáčku.
Nyní je směs hotová a můžete ji servírovat například s těstovinami či opečenými brambory, ovšem bezkonkurenčně nejlepší je podávaná na topince dozlatova opečené na sádle.
- K podušení jater lze využít i silného masového či zeleninového vývaru. Chuť pokrmu bude stále intenzivní, ale jemnější a například pro děti lahodnější.