jaktak.cz

Jak na ďábelskou směs z vepřových jater | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na ďábelskou směs z vepřových jater | recept. Fantastická pochoutka k jejíž přípravě stačí jen pár surovin, zato výrazných a intenzivních. A to vepřová játra se slaninou a cibulí v základu bezpochyby jsou. Podpořené navíc hořčicí, worcesterem a ostrým česnekem se pak spolu s vínem k podušení zaslouží o výjimečnou labužnickou delikatesu.

Co je potřeba

  • 250 g vepřových jater
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 větší kapie či červená paprika
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 dcl bílého vína

Krok 1

Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvařte na suché pánvi dokřupava.

Pro plnější chuť můžete do pánve přidat i lžíci sádla.

Krok 2

K osmahnuté slanině přidejte nadrobno nasekanou cibuli s česnekem a lehce společně orestujte.

Krok 3

Následně přidejte játra nakrájená na menší kostky a zprudka za stálého míchání je nechejte zatáhnout.

Pro větší křehkost a částečné zjemnění jater je můžete před zpracováním naložit na několik hodin do mléka.

Krok 4

Podlijte vínem a pozvolna 10–15 minut na středním ohni duste doměkka. V případě potřeby podlijte trochou vody.

Krok 5

K podušeným játrům přidejte na menší kousky nakrájenou kapii se zelenou cibulkou a dále společně pár minut duste. Zelenina by měla zůstat stále trochu křupavá.

Krok 6

Na závěr směs dochuťte hořčicí, sójovou a worcesterovou omáčkou a nechejte probublat do požadované hustoty. Hořčice směs krásně propojí a vytvoří krémovou omáčku.

Nyní je směs hotová a můžete ji servírovat například s těstovinami či opečenými brambory, ovšem bezkonkurenčně nejlepší je podávaná na topince dozlatova opečené na sádle.

  • K podušení jater lze využít i silného masového či zeleninového vývaru. Chuť pokrmu bude stále intenzivní, ale jemnější a například pro děti lahodnější.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-dabelskou-smes-z-veprovych-jater-recept.html