Jak na domácí pivní sirup proti kašli | recept
Jak na domácí pivní sirup proti kašli | recept. Domácí medicína v podobě tohoto pivního sirupu s hořko-sladkou chutí a znatelným karamelovým akcentem je sice ojedinělým, avšak výjimečným a nebývale chutným lékem proti kašli a nepříjemnému pálení v krku.
Co je potřeba
- 200 g hnědého cukru
- 3–4 větší bobkové listy
- 500 ml světlého piva
Krok 1
Hnědý cukr nasypejte do hrnce s nepřilnavým povrchem a na mírném ohni jej za stálého míchání nechejte zcela rozpustit až do konzistence táhlého, tekutějšího karamelu. Rozpuštění potrvá cca 10–15 minut, kdy cukr začne tvořit malé tvrdší hrudky, které se postupným mícháním a působením tepla přemění v táhlý karamel.
Krok 2
Jakmile bude cukr rozpuštěný, začněte velice pomalu přilévat pivo pokojové teploty. Směs stále míchejte. Po dolití celého piva dále míchejte a nechejte přibližně 10 minut vařit.
Krok 3
Po uvedené době do základu přidejte bobkové listy a dalších 10–15 minut redukujte.
Krok 4
Následně bobkové listy vyndejte a táhlý sirup černé barvy přelijte do čisté lahvičky. Uchovávejte v lednici a v případě potřeby užívejte jednu polévkovou lžíci 3× denně.
- Sirup je výborným lékem i pokud je připravený z voňavého tymiánu.
- Pokud se vám v druhé fázi přípravy, při dolévání piva, utvoří z táhlého karamelu tvrdá hrouda, buďte trpěliví. Lehce zvyšte plamen tak, aby směs výrazněji bublala a míchejte, dokud se tvrdý kus karamelu opět nerozpustí. Zkaramelizovaná hrudka je stále jen cukr, který se v teplé tekutině nakonec vždy rozpustí.