Jak ze špaldové mouky upéct maková kolečka s pomerančem a voňavým kořením | recept
Jak ze špaldové mouky upéct maková kolečka s pomerančem a voňavým kořením | recept. Tato až nebývale jednoduchá a rychlá kolečka svým makovým pojetím nejenže ozvláštní vánoční stůl, ale v působivém souznění s čerstvou pomerančovou kůrou a výrazným kořením jej současně obohatí o voňavý a lahodný kousek cukroví.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete cca 80 malých koleček
- 280 g špaldové mouky hladké
- 210 g másla
- 70 g krupicového cukru
- 100 g mletého máku
- 2 lžíce čerstvé pomerančové kůry
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
Na obalení:
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce čerstvé pomerančové kůry (potřebné množství pomerančové kůry odpovídá 1 velkému pomeranči)
Krok 1
V míse společně promíchejte mouku, cukr i mletý mák a provoňte najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem.
Krok 2
Do sypké směsi přidejte změklé máslo a vypracujte kompaktní, nelepivé, dobře zpracovatelné těsto, ze kterého vyválejte válečky o průměru cca 2 cm a nechejte přes noc v lednici odležet a řádně vychladit.
Krok 3
Následně z vychlazených a zatuhlých válečků ostrým nožem odkrajujte 1 cm silná kolečka, která rovnou skládejte na plech vyložených pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C), 20–25 minut až lehce zezlátnou a zpevní.
Krok 4
V průběhu pečení v misce promíchejte moučkový cukr s vanilkovým a doplňte pomerančovou kůrou.
Krok 5
Upečená kolečka pak ještě teplá obalujte v ochucené cukrové směsi. Pracujte přitom zlehka a jemně, kolečka jsou po upečení velice křehká.
Zchladlé je pak uložte do vzduchotěsné dózy.
- Kořenící směs můžete obohatit i o badyán či nové koření, přičemž ji můžete také různě poměrově upravovat a kombinovat.