Jak upéct oříškové sušenky | recept
Jak upéct oříškové sušenky | recept. Sušenky z oříškového těsta se nemusejí péci jen na Vánoce, ale kdykoli během roku. Jen tak, bez náplně a zdobení, jsou vítaným zakousnutím k čaji nebo kávě. Ke slavnostním příležitostem je slepujeme krémem nebo marmeládou a zdobíme polevou a libovolným posypem.
Co je potřeba
- 200 g hladké mouky
- 140 g másla nebo Hery
- 60 g moučkového cukru
- 60 g lískových oříšků (jemně strouhaných
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 50 g kakaa
Krok 1
Z uvedených surovin vypracujte těsto. Bude-li třeba, je možné přidat trochu mléka nebo žloutek, aby se těsto spojilo. Záleží na kvalitě mouky, někdy se stane, že se těsto špatně zpracovává. Těsto nechte hodinu odpočinout v chladu, zabalte ho do potravinářské folie.
Krok 2
Z odpočinutého těsta vyválejte plát - při vyvalování lehce podsypávejte moukou. Tloušťka záleží na tom, zda sušenky necháte jen tak – pak těsto nechte vyšší, při pečení kousků určených ke slepování vyvalujte natenko. Vykrajujte libovolné tvary a přeneste je na plech pokrytý papírem na pečení.
Krok 3
Pečte při 190 °C zhruba 8 minut. Doba je orientační, může se lišit v řádu několika minut. Upečené sušenky nechte vychladnout na rovné ploše.
Krok 4
Sušenky můžete nechat jen tak, obalit je v moučkovém nebo skořicovém cukru nebo plnit. Hodí se náplň s příchutí kávy, oříšků (Nutella), čokolády. Poleva je nejlepší čokoládová nebo čokoládová s rumovou příchutí.
Máte-li rádi „obyčejnější“ cukroví, doporučuji polít a spojit je čokoládovou polevou a posypat sekanými opraženými oříšky. Sušenky pak mají výraznou chuť oříšků a čokolády.
Polevu připravíte rozpuštěním 100 g hořké čokolády, 20 g tuku Omega a lžičky oleje.