Jak upéct dýňové skořicové rolky | recept
Jak upéct dýňové skořicové rolky | recept. Skořicové rolky z kynutého těsta patří mezi oblíbené druhy sladkého pečiva. Pokud do těsta přidáte dýňové pyré, získá krásnou barvu a výsledný moučník bude velmi vláčný. Skořicové rolky můžete po upečení dozdobit polevou a posypat ještě trochou mleté skořice navíc. Recept na dýňové skořicové rolky i na tvarohovou polevu naleznete v následujících odstavcích.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/4 hrnku změklého másla
- 1 balení sušeného droždí (na 1 kg mouky)
- 1 vejce
- 3/4 hrnku dýňového pyré
- 4 hrnky hladké špaldové mouky
- 1 lžička dýňového koření
- špetka soli
Na náplň budeme potřebovat:
- 1/4 hrnku změklého másla
- 2/3 hrnku třtinového cukru
- 1–2 lžičky mleté skořice
Na polevu si připravíme:
- 120 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce změklého másla
- 1/4 hrnku třtinového moučkového cukru
- 4 lžíce javorového, rýžového či jiného sirupu
Krok 1
Vlahé mléko smícháme s třtinovým cukrem, instantním droždím, změklým máslem, vejcem a dýňovým pyré. Vše důkladně prošleháme a poté přidáme špaldovou mouku, sůl a dýňové koření. Vypracujeme hladké těsto, v případě potřeby přidáme více mouky, nicméně těsto by mělo být malinko lepivé.
Krok 2
Těsto necháme kynout pod utěrkou asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Posléze z něj na pomoučeném vále vyválíme obdélníkový plát o tloušťce asi 1 cm. Plát potřeme rozehřátým a následně trochu zchladlým máslem a posypeme třtinovým cukrem smíchaným s mletou skořicí. Okraje (asi 2 cm) ponecháme bez náplně.
Plát svineme do rolády a nakrájíme jej na zhruba 12 stejně velkých plátků. Plátky těsta položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě půl hodiny kynout pod utěrkou.
Krok 3
Potom je vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je, dokud mírně nezezlátnou. Uvnitř by však měly být ještě dostatečně měkké. Trvá to zhruba 20 minut, pokud by po této době byly ještě na povrchu příliš měkké, dopřejte jim dalších 5 minut v troubě.
Rolky necháme po vytáhnutí z trouby asi 10 minut zchladnout, než je potřeme polevou. Polevu si mezitím připravíme následujícím způsobem: Tvaroh ušleháme s moučkovým třtnovým cukrem, sirupem a změklým máslem dohladka.
Polevu je možné dochutit vanilkovým luskem či extraktem.