Jak zapéct brambory s houbami a sýrem | jednoduchý recept
Jak zapéct brambory s houbami a sýrem | jednoduchý recept. Zapékací mísa plná jemných brambor, intenzivních sušených hub a aromatického sýru, která je v doplnění se smetanou a voňavým kořením opravdu jednoduchým zapečeným pokrmem s výjimečnou chutí.
Co je potřeba
- 3 velké brambory
- 1–2 hrsti sušených hub
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kmínu
- 2 vajíčka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička houbového koření
- 50–70 g strouhaného tučnějšího sýru typu eidam či gouda
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nemusí být)
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Sušené houby hodinu před samotnou přípravou namočte do vody, aby změkly.
Krok 2
Mezitím do poloměkka uvařte v osolené vodě brambory. Vařte je i se slupkou.
Krok 3
Předvařené brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a urovnejte do vymaštěné zapékací formy.
Krok 4
Z nasáklých hub vymačkejte vodu, dle chuti ještě překrájejte na menší kousky a na rozpáleném oleji je společně s kmínem lehce osmažte.
Krok 5
Celý obsah pánve i s případnou šťávou pak promíchejte s bramborami v zapékací míse.
Krok 6
V malé misce rozšlehejte vajíčka se smetanou, prolisovaným česnekem a houbovým kořením.
Krok 7
Ochucenou vaječnou zálivku pak dobře promíchejte se směsí brambor a hub.
Krok 8
Spolu s čerstvým rozmarýnem dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a pečte 20–30 minut.
Brambory můžete péct i bez rozmarýnu. Slouží pouze k provonění a sladění.
Krok 9
Poté formu z trouby vyndejte, odstraňte rozmarýn, pokud jste jej přidali a zasypejte najemno nastrouhaným sýrem. Vraťte zpět do trouby a při stejné teplotě pečte dalších 10–20 minut, dokud se sýr neroztaví a lehce nezezlátne.
- Zapečené brambory lze připravit i z čerstvých hub, od jemných žampionů až po výrazné druhy, stejně tak lze zvolit jiný druh sýru, kdy famózní jsou brambory zapečené s ementálem či nivou.