Jak připravit tradiční švédský glögg podle originálního receptu | z mezinárodní kuchyně
Jak připravit tradiční švédský glögg podle originálního receptu | z mezinárodní kuchyně. Glögg je horký nápoj z kořeněného červeného vína populární v severských zemích od 17. století, kdy si tehdejší panovník oblíbil německý glühwein (svařené víno). Nápoj se připravuje v mnoha zemích a liší se v přidávaných ingrediencích, základ však vždy tvoří červené víno. Ve Švédsku se k němu zakusuje kynuté pečivo se zázvorem, které si můžete upéct podle tohoto návodu: https://www.jaktak.cz/jak-upect-svedske-lusse-kattor-kynute-pecivo-se-safranem.html
Co je potřeba
- 1 lžička semínek kardamomu
- 2 svitky cejlonské skořice
- kousek sušené kůry z hořkého pomeranče
- 20 hřebíčků
- kousek čerstvého zázvoru
- 100 ml vodky
- 1 lžička vanilkového cukru
- 250 g cukru
- 50–100 g mandlí
- 50–100 g rozinek
- 750 ml červeného vína
Krok 1
V hmoždíři rozdrťte semínka kardamomu. Skořici, pomerančovou kůru a zázvor nalámejte na menší kousky. Veškeré koření vložte do skleničky s uzávěrem, zalijte vodkou a nechte minimálně 24 hodin louhovat. Klidně dobu prodlužte, nápoj bude mít intenzivnější chuť a vůni.
Krok 2
Ve víně rozpusťte oba cukry, míchejte bez zahřívání a jakmile se cukr rozpustí, přidejte přefiltrovanou kořeněnou vodku. Takto připravený glögg můžete uložit do chladničky na později, vydrží asi týden až dva.
Krok 3
Až bude příležitost k pití horkého nápoje, stačí do tekutiny vložit rozinky a na nudličky pokrájené oloupané mandle. Při střední teplotě za stálého míchání zahřívejte a těsně před tím, než začne glögg vřít ho odstavte.
Na svařák nemusíte mít nejdražší víno, chuť mu dodá směs koření.