Jak upéct kořeněné květákové placičky se sýrem | recept
Jak upéct kořeněné květákové placičky se sýrem | recept. Tyto úžasně šťavnaté, nadýchané a moukou nezatížené placičky z květáku, respektive ze snadno připravené květákové rýže, vajíček a výrazně aromatického tvrdého sýru, jsou v kontextu s voňavým indickým kořením nesmírně působivým pohoštěním, zvláště pak v kombinaci s různými dipy.
Co je potřeba
- 1 menší či polovina většího květáku (cca ½ kg již očištěného květáku)
- 3 vajíčka
- 4 lžíce oleje
- 50 g strouhaného parmazánu (Grana Padano či podobné směsi aromatických italských sýrů)
- 1–2 lžičky kořenící směsi Garam masala
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Květák omyjte, očistěte, rozeberte na růžičky a po částech jej rozmixujte v drtiči či kuchyňském robotu na jemnou směs, která připomíná rýži. Takto upravený květák pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje a 10–15 minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C). V průběhu pečení květákovou rýži promíchejte a jakmile začne na okrajích lehce zlátnout, plech vyndejte z trouby a nechejte chladnout.
Krok 2
V míse pak vychladlý květákový základ smíchejte s najemno nastrouhaným parmazánem, rozšlehanými vajíčky a kořením. Dle chuti osolte a opepřete.
Garam masalu lze nahradit směsí zázvoru, pepře, kardamomu, koriandru, římského kmínu, kurkumy a mleté skořice.
Krok 3
Ze vzniklého šťavnatého a dokonale soudržného květákového těstíčka tvořte polévkovou lžící na plech hromádky.
Krok 4
Vypouklou stranou lžíce hromádky zploštěte do placiček asi centimetr silných. Současně je potřete zbylým olejem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde placičky pečte přibližně 25 minut do lehkého zezlátnutí a zpevnění. Pak je otočte a ještě 10 minut dopékejte z druhé strany.
Upečené je pak podávejte se salátem jako lehký oběd či večeři, nebo v rámci pohoštění s jakýmkoliv oblíbeným dipem. Dokonalý je k nim například bylinkový s jogurtovým základem, který snadno připravíte z 1 kelímku bílého smetanového jogurtu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce čerstvé pažitky a 1 lžíce hladkolisté petrželky.
- Placičky nemusí být dochucené jen výrazným indickým kořením, jako je tomu v receptu, ale lze připravit i jejich jemnější variantu se zelenými bylinkami, kmínem či červenou sladkou paprikou. Méně exotické, ale stále výrazné placičky upečete s česnekem, zázvorem nebo čili kořením.