Jak udělat vánočku z tvarohového těsta bez kynutí | recept
Jak udělat vánočku z tvarohového těsta bez kynutí | recept. Netroufáte si na vánočku z kynutého těsta? Co takhle tedy upéct tvarohovou bez kynutí? Recept je jednoduchý, postup stejný jako u jiného pečiva a dobrý výsledek zaručen. Z těsta můžete upéct i bochánek nebo falešnou štolu (přidejte kandované ovoce do těsta). Pro dobrý výsledek doporučuji tvaroh v kostce.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 7–8 lžic vlažného mléka
- 2 vejce
- 8 lžic oleje
- 120 g moučkového cukru
- 1,5 balíčku kypřícího prášku do pečeiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- hrst rozinek předem namočených
- citronová kůra
- žloutek na potření
Krok 1
Všechny potřebné ingredience na těsto dobře prohněteme v míse ručně nebo necháme tuto část práce kuchyňskému robotu. Vypracované těsto zvážíme a rozdělíme na 8 stejných částí.
Krok 2
Z každého kousku vyválíme pramen, přičemž všechny by měly být stejně dlouhé. Vánočku pleteme ze 3 pater. Spodní ze 4 pramenů, prostřední ze tří a nahoru spleteme 2 prameny. Základnu tvořte rovnou na plechu s pečicím papírem. Pak hranou dlaně zapletené těsto uprostřed lehce zmáčkněte a položte do vzniklé prohlubně cop ze 3 pramenů. Nahoru položte dva stočené prameny a upravte konce vánočky do úhledného tvaru.
Krok 3
Předehřejte si troubu na 170 °C. Vánočku potřete na povrchu žloutkem a ve vyhřáté troubě ji zhruba 45 minut pečte.
Upečenou vánočku nechte vystydnout na plechu. Druhý den ji můžete pocukrovat a krájet na plátky.
Vánočku můžete ozdobit mandlemi.