Jak na lahodný dýňáček se sušeným ovocem, ořechy a bílou čokoládovou polevou | recept
Jak na lahodný dýňáček se sušeným ovocem, ořechy a bílou čokoládovou polevou | recept. Tento úžasně rychlý a jednoduchý litý koláč ze sytě oranžového dýňového pyré, jehož vláčný korpus je protknutý intenzivními ořechy a výrazným sušeným ovocem, je nejen barevnou harmonií, ale i chuťovou fantazií. Celkový efekt je pak navíc umocněný elegantní bílou čokoládovou polevou.
Co je potřeba
K odměřování použijte hrnek s obsahem 250 ml
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ¾ hrnku krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek dýňového pyré z dýně Hokkaido
(k přípravě uvedeného množství pyré stačí půlka malé dýně)
- 1 hrnek mléka
- ¾ hrnku oleje
- 2 vajíčka
- 100 g sekaných ořechů
- 100 g sušených datlí
- 100 g sušených brusinek
+ 200 g bílé čokolády či bílé čokoládové polevy
Krok 1
Ve velké míse smíchejte hladkou i polohrubou mouku, cukr a prášek do pečiva.
Zajímavý a příjemně karamelový nádech dýňáčku dodáte přidáním třtinového cukru místo krupicového.
Krok 2
Do sypké směsi přilijte mléko s olejem a společně s vajíčky a dýňovým pyré zapracujte do hladkého a řidšího těsta.
Krok 3
Nakonec těsto obohaťte ořechy, brusinkami a na drobnější kousky nakrájenými datlemi a vše důkladně promíchejte.
Do těsta můžete přidat i pár lžic kokosu. Do celkového kontextu opravdu báječně zapadne.
Krok 4
Připravené těsto vlijte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji a pečte v předehřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 40–45 minut až povrch krásně zezlátne a koláč vyběhne.
Krok 5
V průběhu pečení ve vodní lázni pomalu rozpouštějte bílou čokoládu. V případě využití čokoládové polevy postupujte dle návodu na obalu.
Krok 6
Rozpuštěnou čokoládou pak zchladlý koláč potřete a nechejte zatuhnout.
- Dýňáček ozdobený polevou z hořké čokolády je stejně tak úžasný a ocení jej i ti, kteří mají rádi méně sladké moučníky.