Jak na bleskovou přesnídávkovou bábovku s kakaem | recept
Jak na bleskovou přesnídávkovou bábovku s kakaem | recept. Jeden z nejoblíbenějších moučníků v mnoha domácnostech tentokrát upečený ze špaldové mouky, tmavého kakaa a poctivé dávky jemné přesnídávky. V dokonalé souhře se pak vše zaslouží o nesmírně vláčnou, výrazně tmavou a chuťově dokonalou bábovku.
Co je potřeba
K odměřování použijte 250 ml hrnek
- 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku tmavého kakaa
- ½ hrnku olivového oleje
- 2 hrnky jablečné přesnídávky či jablečného pyré
(množství odpovídá 3–4 skleničkám klasické dětské přesnídávky)
- 2 vajíčka
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku soli
Krok 1
Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu i sůl.
Krok 2
V druhé míse prošlehejte tekuté složky těsta, kterými jsou olej, vajíčka a přesnídávka či pyré.
Nápaditě můžete příchuť přesnídávky obměnit a upéct tak bábovku s meruňkovým, broskvovým či jahodovým laděním.
Krok 3
Nyní tekutou směs vmíchejte do sypké a důkladně propracujte.
Krok 4
Lité hladké těsto poté přesuňte do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy (silikonovou stačí jen lehce vytřít olejem) a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 55–60 minut dle výšky těsta. Před vytažením z trouby raději upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud vytáhnete špejli suchou, bábovka je upečená.
Lahodně voňavou a krásně tmavou bábovku nechejte ve formě zcela vychladnout, poté pohodlně vyklopte a servírujte jen tak, nebo můžete nakrájené kousky lákavě ozdobit šlehačkou.
- Pro umocnění jablečného nádechu, přidejte do těsta na úplný závěr i jedno nahrubo nastrouhané jablko.