Jak připravit dezert do skleničky z čokoládovo-arašídového krému | recept
Jak připravit dezert do skleničky z čokoládovo-arašídového krému | recept. Skleničkové dezerty jsou méně častým, avšak velice vítaným pohoštěním, které nejen že příjemně překvapí a zaujme, ale především zachutná. Zvláště, když sklenička obsahuje něco tak výjimečného jako je smetanový krém z luxusního mascarpone a arašídového másla, který je navíc nanesený na skvostné smetanově čokoládové vrstvě.
Co je potřeba
Na čokoládovou vrstvu:
- 150 g čokolády na vaření
- 150 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
- 1 lžíce medu
Na arašídový krém:
- 200 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 200 g arašídového másla s kousky arašídů – tzv. crunchies
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 g čokoládových hoblinek na ozdobení
Krok 1
Smetanu potřebnou do čokoládové vrstvy pomalu zahřejte v hrnci téměř až k bodu varu.
Krok 2
K horké smetaně přidejte nalámanou čokoládu, máslo i med a na mírném ohni míchejte, dokud se vše nespojí a čokoláda neroztopí. Výsledná směs by měla mít vláčnou, lehce hustější konzistenci.
Krok 3
Teplou čokoládu rozdělte do skleniček, nechejte zchladnout a poté i chvilku vychladit v lednici, kde mírně zatuhne a vytvoří pevnější základ pro následné nanesení krému.
Krok 4
Nyní smíchejte mascarpone s cukrem.
Krok 5
Přidejte změklé arašídové máslo se smetanou a elektrickými metlami 2 minuty mixujte.
Krok 6
Jakmile je krém lehce nadýchaný, rozdělte jej na čokoládový základ ve skleničkách a ozdobte čokoládovými hoblinkami. Před podáváním nechejte alespoň hodinu chladit v lednici.
Nanesení krému do skleniček si usnadníte použitím cukrářského sáčku, který zároveň vytvoří i okrasnější vzhled.
- Oceníte-li hladší a jemnější konzistenci krému, použijte arašídové máslo jemné, tedy bez kousků arašídů.
- Komplexnější chuti dosáhnete, pokud do čokoládového základu přimícháte místo medu javorový sirup, který se s arašídovým máslem dokonale doplňuje.