Jak upéct luxusní tvarohový dort se sněhovou čepičkou | recept
Jak upéct luxusní tvarohový dort se sněhovou čepičkou | recept. Máslově jemné piškotové těsto s naneseným sladkým tvarohovým krémem a závěrečnou, dozlatova opečenou sněhovou čepičkou, je nesmírně elegantním dortem, který svou lehkostí a něžně bílým laděním okouzlí nejednoho pokušitele.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm
Na máslově jemné piškotové těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky (čtvrtlitrový hrnek)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 80 g másla
- ½ lžičky jedlé sody
Na tvarohovou vrstvu:
- 2 jemné tvarohy ve staniolu
- 100 g tučné zakysané smetany
- 3 žloutky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Na sněhovou čepičku:
- 3 bílky
- 3 lžíce moučkového cukru
Krok 1
Vajíčko utřete v mise s cukrem do pěny.
Krok 2
Postupně zapracujte mouku, jedlou sodu i povolené máslo a vymíchejte v hladké nelepivé těsto.
Krok 3
Těstem pak vyložte dno dortové formy, vytvořte nízké okraje a dejte na 30 minut chladit do lednice.
Krok 4
Mezitím v míse utřete tvarohy se zakysanou smetanou, žloutky, cukrem i vanilkovým cukrem.
Krok 5
Tvarohovou směs navrstvěte na již vychlazené těsto ve formě a povrch uhlaďte. Takto dejte na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 6
Ke konci doby potřebné k pečení vyšlehejte z bílků a cukru tuhý lesklý sníh.
Krok 7
Sníh poté naneste na lehce opečenou tvarohovou vrstvu a vložte zpět do trouby na 15–20 minut dopéct. Sněhová čepička by po upečení měla být lehounce zlatavá.
Upečený dort nechejte ve formě zcela vychladnout, pak i nejlépe do druhého dne vychladit a proležet tak, aby tvaroh piškotové těsto příjemně zvláčnil.
- Výtečná je i varianta zpestřená jablky, kdy těsto stačí poklást tenkými plátky oloupaných jablek, lehce poprášit skořicí a skořicí také provonět moučkový cukr potřebný do sněhové čepičky.