Jak na třenou levandulovou bábovku s tvarohem | recept na sladké pečení
Jak na třenou levandulovou bábovku s tvarohem | recept na sladké pečení. Tato třená, jemně máslová a tvarohem zvláčněná bábovka, jejíž lahodnost je ozvláštněna a příjemně provoněna levandulí, je opravdu luxusním moučníkem k odpolední kávě.
Co je potřeba
- 20 stonků levandule (lze použít levanduli čerstvou, sušenou, ale i zmrazenou, kterou před přidáním do těsta dobře osušíte)
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 200 g másla
- 4 vajíčka
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Krok 1
Ve větší míse utřete cukr s povoleným máslem do bělavé pěny.
Krok 2
Přimíchejte vajíčka.
Krok 3
Poté promíchejte s tvarohem.
Krok 4
V druhé míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a otrhanými levandulovými kvítky.
Krok 5
Voňavou sypkou směs následně promíchejte s máslovou částí.
Krok 6
Těsto urovnejte do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy (silikonovou stačí jen lehce vytřít olejem) a vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 ° C), ve které bábovku pečte 55–60 minut dle výšky těsta. Před vytažením z trouby raději upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud vytáhnete špejli suchou, bábovka je upečená.
Ve formě ji pak nechejte zcela vychladnout, teprve pak vyklopte.
- Pár kapek vanilkové esence přidaných do těsta bábovce jen prospěje, stejně jako jemný třtinový cukr použitý místo krupicového cukru. Obě ingredience dokonale podpoří vůni upečené bábovky.