Jak upéct jednoduché hvězdičky z vinného těsta | recept na vánoční cukroví
Jak upéct jednoduché hvězdičky z vinného těsta | recept na vánoční cukroví. Příprava vánočního cukroví se může zdát zdlouhavá, ale vánoční talíř s různými drobnými dobrotami za tu námahu stojí. Pečení cukroví pak dokáže navodit i příjemnou adventní náladu. Máme pro vás recept, u něhož se sice neobejdete bez vyvalování a vykrajování, ale i tak je nesmírně jednoduchý, nenáročný na ingredience a přitom efektní. Upečte si cukroví z vinného těsta.
Co je potřeba
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 5 lžic bílého vína
- moučkový cukr na obalení
Do mísy nebo na vál nasypeme mouku, nastrouháme máslo nebo ho nakrájíme na menší kousky. Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj opatrně víno. Lžící pomalu zamícháme na kašičku, postupně přidáváme více mouky a zapracujeme i máslo. Hněteme tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. To zabalíme do mikroténového sáčku a vložíme do lednice.
Druhý den těsto vyjmeme z chladu. Rozdělíme na menší části a vyválíme na šířku maximálně půl centimetru. Vykrajovátky tvoříme tvary, hezké jsou hvězdičky, ale fantazii se meze nekladou. Ale určitě preferujte malé tvary. Troubu si rozpálíme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a klademe na něj vykrájené tvary.
Jakmile zaplníme plech, vložíme ho do trouby a pečeme přibližně 10 minut. Nelekněte se, tvary budou mírně nafouklé. Ještě horké je opatrně obalíme v moučkovém cukru, do kterého můžeme přidat trochu vanilkového na ovonění.
Vinné cukroví skladujeme klasicky v uzavřené nádobě, ideálně na suchém a chladném místě.