Jak upéct výborný ořechový koláč ze sušených fíků a brusinek | recept
Jak upéct výborný ořechový koláč ze sušených fíků a brusinek | recept. Koláč ze špaldové mouky, v němž dominuje luxusní spojení sladkých sušených fíků s ořechy, je nenáročným moučníkem, který v kombinaci s přidanými, lehce nakyslými brusinkami oslní svou intenzivní, přesto však velice příjemnou chutí.
Co je potřeba
K odměřování použijte čtvrtlitrový hrneček
- 200 g sušených fíků
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku olivového oleje
- 2 vajíčka
- 2 ¼ hrnku špaldového mouky hladké
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 2 hrsti sušených brusinek
Krok 1
Fíky překrojte na menší kousky a v drtiči či ve výkonném mixéru je rozmixujte do co nejhladší konzistence.
Některé fíky jsou vysušenější a tvrdší. V takovém případě je lze předem namočit do vody, ve které krásně změknou a snadněji se pak rozmixují.
Krok 2
V průběhu mixování přidejte k fíkům ořechy, kdy poté mixujte už jen chvíli, aby ořechy nebyly zcela najemno a zůstaly z nich menší kousky, které jsou pak v koláči lepší, intenzivnější.
Krok 3
Tuhou fíkovou směs v míse provoňte skořicí a zalijte mlékem, olejem a rozšlehanými vajíčky. Takto nechejte 5–10 minut odstát, aby tuhá hmota nasákla tekutinu a lépe se promíchala. Případné hrudky v míse vařečkou rozmáčkněte.
Krok 4
Nyní ke směsi přisypte mouku s práškem do pečiva a vymíchejte pevné, lepivější a táhlé těsto, které urovnejte do koláčové formy s průměrem 28 cm.
Krok 5
Na závěr těsto posypte brusinkami, lehce je do těsta vmáčkněte, aby po upečení neodpadávaly a vložte do trouby předehřáté na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 ° C), v níž koláč pečte 30–35 minut.
Brusinky lze pro lepší prolnutí chutí promísit rovnou v míse s těstem.
- V případě, že zakomponujete brusinky přímo do těsta koláče, můžete pak jeho povrch před pečením zasypat mletými či nahrubo nasekanými ořechy, čímž umocníte jeho ořechový nádech.