Jak na křehké borůvkové galetky s tvarohem | recept
Jak na křehké borůvkové galetky s tvarohem | recept. Luxusní galetky upečené z křehkého listového těsta jsou opravdu vysoce komfortním zákuskem. Snadným, rychlým, na pohled lákavým a v chuti jedinečným. Jemné těsto je totiž s borůvkami a proslazenou i citronovou kůrou provoněnou tvarohovou náplní spojením přímo dechberoucím.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 16 galetek
- 2 balení vyváleného listového těsta
- 1 vejce na potření
- třtinový cukr na posypání
Na borůvkovou směs:
- 300–400 g borůvek
- 1 vrchovatá lžíce Solamylu
- 3 lžíce krupicového cukru
- šťáva z 1 citronu
Na tvarohovou náplň:
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 1 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
Krok 1
V misce zlehka promíchejte borůvky se Solamylem, cukrem i citronovou šťávou.
Krok 2
V druhé misce utřete tvaroh s vajíčkem, cukrem a provoňte citronovou kůrou.
Krok 3
Listové těsto rozviňte a rádýlkem jej rozdělte na 8 čtverců.
Krok 4
Na plechu vyloženém pečicím papírem do každého z nich naneste 1 lžíci tvarohové náplně a vypouklou stranou lžíce lehce rozetřete. Okraje těsta přitom musí zůstat suché.
Krok 5
Na tvaroh pak rozdělte borůvkovou směs.
Krok 6
Okraje těsta nyní přehněte ke středu a potřete rozšlehaným vajíčkem.
Krok 7
Na závěr posypte dle chuti třtinovým cukrem a pečte v troubě vyhřáté při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) asi 15–20 minut, dokud galetky krásně nezezlátnout a nenafouknou se.
- Tvarohovou náplň můžete vylepšit, pokud tvaroh místo cukrem osladíte 100 g rozpuštěné bílé čokolády. Taková náplň je pak v souznění s ochucenými borůvkami skvostnou kombinací. Rovněž jako v případě, kdy tvaroh nahradíte luxusním smetanovým mascarpone.