Jak upéct ořechovo-jablečné máslové šátečky | recept
Jak upéct ořechovo-jablečné máslové šátečky | recept. Šťavnatá nádivka z podušených, lehce oslazených jablek a intenzivních ořechů, která je elegantně uchycena do lahodného a mimořádného vláčného těsta obohaceného o zakysanou smetanu, je ve výsledku okouzlujícím šátečkem s neméně okouzlující chutí.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 100 malých šátečků
Na máslové těsto:
- 280 g hladké mouky
- 40 g Solamylu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- 100 g másla pokojové teploty
- 40 ml oleje
- 70 g tučné zakysané smetany
- 1 vajíčko
Na ořechovo-jablečnou nádivku:
- 2 menší jablka
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
moučkový cukr na závěrečné posypání
Krok 1
Veškeré suroviny potřebné na těsto zpracujte do výrazně měkkého, soudržného a nelepivého bochánku a odložte jej alespoň na hodinu vychladit do lednice.
Krok 2
V mezidobí oloupejte jablka, nahrubo nastrouhejte a na suché pánvi je společně s cukrem a skořicí chvíli poduste. Stačí cca 2 minut.
Krok 3
V horké pánvi je pak promíchejte s mletými ořechy a nechejte chladnout.
Krok 4
Z odleželého těsta na lehce pomoučeném válu vyválejte plát 2–3 mm silný a vykrajujte menší kolečka (ideálně o průměru 4–5 cm).
Krok 5
Na plechu vyloženém pečicím papírem do středu každého kolečka naneste trochu zchladlé nádivky. Opravdu ji dávejte jen malinko, jen tak na špičku lžičky, aby šly šátečky pohodlně vytvořit.
Krok 6
Vyčnívající okraje koleček pak uprostřed spojte prsty a dobře k sobě přitiskněte, aby se během pečení šátečky nerozjely.
Pečte do lehkého zrůžovění v předem vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) cca 12 minut.
Krok 7
Ihned po vytažení z trouby upečené šátečky ještě na plechu vydatně poprašte moučkovým cukrem, nechejte přibližně minutku odpočívat a pak je z plechu sejměte.
- Moučkový cukr na posypání lze provonět skořicí či vanilkou, které zvýrazní chuť nádivky.