Jak na snadný delikátně kávový Kofila koláč
Jak na snadný delikátně kávový Kofila koláč. Stará dobrá a stále oblíbená čokoládová tyčinka s plně kávovou chutí jako součást nadýchaného a vláčného koláče, jehož intenzita je podpořena i samotnou kávou, je opravdu skvostným moučníkem, ke kterému snad už ani kávu vařit nemusíte.
Co je potřeba
- 250 g hladké mouky
- 300 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 1 kypřící prášek
- 4 lžíce silné uvařené kávy + 2–3 lžíce na závěrečné pokapání
- 1 máslo
- 6 čokoládových tyčinek Kofila
Krok 1
Ve vodní lázni pomalu rozpouštějte máslo s nalámanými čokoládovými tyčinkami. Po dokonalém propojení nechejte chladnout.
Krok 2
Žloutky oddělte od bílků a ke žloutkům do mísy přisypejte krupicový cukr. Společně vyšlehejte do nadýchané pěny, přičemž si můžete vypomoci i elektrickými metlami.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Krok 3
Do žloutkové pěny po částech zapracujte mouku, kypřící prášek a uvařenou kávu.
Krok 4
K rozpracovanému, částečně promíchanému těstu přidejte vyšlehaný sníh z bílků a zlehka promíchejte.
Krok 5
Na závěr těsto obohaťte zchladlou čokoládovo-máslovou směsí a vše vymíchejte do litého, vláčného těsta.
Krok 6
Těstem vyplňte vymazaný či pečicím papírem vyložený plech s vyššími okraji a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 30–35 minut.
Krok 7
Okamžitě po vytažení z trouby ještě horký koláč pokapejte kávou a nechejte vychladnout.
Kávu můžete příjemně ochutit a provonět i trochou rumu.
- Oceníte-li i přes poměrně výraznou kávovou chuť ještě o něco intenzivnější, přisypejte do těsta také 1–2 lžičky instantní kávy.
- Moučník můžete dle své chuti ozdobit i jakoukoliv čokoládovou polevou, nejlépe však hořkou.