Jak na šťavnatý tuňákový koláč se zeleninou a Cottage sýrem | recept
Jak na šťavnatý tuňákový koláč se zeleninou a Cottage sýrem | recept. Slaný koláč z tuňákové konzervy, barevné a příjemně nasládlé zeleniny, spojený vajíčky a hrudkovitým smetanovým sýrem bezpochyby zaujme, ať už jako studené pohoštění či jako teplá večeře. Nejenže je šťavnatý, barevně pestrý a chuťově sladěný, ale překvapivě pečený bez mouky a tudíž zdravý, lehce stravitelný, avšak i přesto poměrně sytý.
Co je potřeba
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 kelímek Cottage sýru
- 3 vajíčka
- 1 červená paprika či kapie
- 1 malá plechovka směsi kukuřice s hráškem (nebo jen samotná kukuřice)
- 1–2 stonky jarní cibulky
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Tuňáka slijte a rozdrobte jej do mísy, do které následně přidejte i Cottage sýr s rozšlehanými vajíčky a společně promíchejte.
Krok 2
Přisypte na kostičky nakrájenou papriku, nadrobno nasekanou cibulku a okapanou kukuřici s hráškem. Směs dle chuti osolte a opepřete.
Krok 3
Důkladně promíchanou směs urovnejte do menší formy vyložené pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 30–40 minut. Ve formě pak nechejte zcela vychladnout, čímž koláč dokonale zpevní.
Nakrájený na dílky si jej můžete dopřát k večeři, či studený ke svačině, ale i jako plnohodnotný oběd podávaný s vařeným bramborem.
- K přípravě koláče lze využít i konzervu lososa, nebo jakoukoliv samostatně upečenou rybu, ideálně však bez kostí.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat i pár nakrájených sušených rajčat či oliv.