Jak upéct makový zákusek s tvarohovou náplní | recept
Jak upéct makový zákusek s tvarohovou náplní | recept. Prvotřídní řezy z třeného, máslově jemného a mákem prostoupeného těsta, které jsou k dokonalosti povznesené jemnou, sladce ochucenou náplní z tvarohu a pudinkového prášku.
Co je potřeba
Na makové těsto:
- 150 g mletého máku
- 150 g másla
- 140 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 3 vajíčka
- 150 g polohrubé mouky
- 75 ml mléka
- ½ balíčku prášku do pečiva
Na tvarohovou náplň:
- 1měkký tvaroh v kostce
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 1 vanilkový cukr
- 2 vajíčka
Krok 1
Povolené máslo utřete v míse s mákem.
Krok 2
Přisypte vanilkový i krupicový cukr a svižně promíchejte, aby byl máslový základ co nejvíce nadýchaný.
Krok 3
Postupně přidávejte jedno vajíčko po druhém, přičemž po každém směs znovu důkladně protřete.
Krok 4
Nakonec přimíchejte mouku s práškem do pečiva a lehce nařeďte mlékem.
Krok 5
Vzniklé makové těsto urovnejte na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 6
Na tvarohovou náplň v míse utřete oba tvarohy s moučkovým i vanilkovým cukrem a současně zapracujte i pudinkový prášek. Vše dohladka vymíchejte.
Krok 7
Poté postupně přidejte vajíčka a důkladně propracujte.
Krok 8
Náplň nyní naneste na makové těsto ve formě, uhlaďte a na 45–50 minut vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C), v níž koláč pečte do lehkého zezlátnutí.
Po vychladnutí krájejte na řezy, které můžete dle chuti před servírováním jemně poprášit moučkovým cukrem.
- Čerstvá citronová kůra prostoupená tvarohovou směsí, případně i těstem, zákusek fantasticky osvěží.