Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept
Jak upéct linecký koláč s hruškami, dýní a kořeněným krémem | recept. Máslově jemné linecké těsto coby nejlepší základ všech kulatých koláčů, je základem i tohoto skvostného zákusku, který se honosí výtečným a kořením provoněným krémem ze zakysané smetany s lákavě vyčnívajícími kousky sladké hrušky a delikátní hokkaido dýně.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete koláč o velikosti 28 cm
Na máslově jemné těsto:
- 260 g hladké mouky
- 140 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Na kořeněný zakysaný krém:
- 300 ml tučné zakysané smetany
- 2 vajíčka
- 100 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 3 lžíce Solamylu
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého nového koření
Na náplň:
- 2 zralé hrušky
- 300 g dužiny z dýně hokkaido
- 2 lžíce citronové šťávy
Krok 1
Veškeré suroviny potřebné k vytvoření vláčného těsta důkladně propracujte v míse a přesuňte na hodinu do lednice vychladit.
Krok 2
Mezitím oloupejte hrušky, zbavte je jádřinců a nakrájejte na úzké měsíčky. Taktéž nakrájejte i očištěnou dýni a vše dostatečně zakapejte citronovou šťávou.
Krok 3
Dále v misce metličkou vyšlehejte vajíčka s mlékem a cukrem.
Krok 4
Přimíchejte zakysanou smetanu se Solamylem a provoňte kořením. Důkladně vymíchejte tak, aby v krému nezůstaly žádné hrudky ze Solamylu.
Platí zde, že čím tučnější smetana, tím lepší a lahodnější krém.
Krok 5
Nyní již vychlazené těsto vyválejte a urovnejte do koláčové formy, přičemž prsty vytvořte asi centimetrové okraje.
Krok 6
Kousky hrušek a dýně poté rozložte do vějířku na těsto.
Krok 7
Na závěr vše zalijte vymíchaným hladkým krémem.
Takto vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 45–50 minut. Po úplném vychladnutí a nejlépe i vychlazení a patřičném zvláčnění v lednici krájejte na jednotlivé klínky.
- Špetkou skořice zakysaný krém ještě pozvednete a zakomponovaným vanilkovým cukrem na místo krupicového cukru i příjemně sladce ovoníte.