Jak upéct sekanou z králíka | recept
Jak upéct sekanou z králíka | recept. Králík býval na našich talířích ještě nedávno poměrně často. V posledních desetiletích ho vytlačilo levné a snadno dostupné kuře. Králík má přitom nepoměrně zdravější maso a navíc je skvělou volbou pro dietáře všeho druhu. Jeho hlavní nevýhodou je, že je nejen velmi suché, ale navíc má pro někoho nepříliš příjemnou chuť. Pokud máte domácí králičí maso a nevíte, jak ho zakomponovat do jídla, aby vám to prošlo i u odpůrců králičího masa, tak je sekaná tou pravou volbou. V našem článku se dozvíte, jak postupovat.
Co je potřeba
- 500 g mletého králičího masa
- 250 g mletého vepřového masa (ideální je mleté z bůčku nebo alespoň z plecka)
- 2 vejce
- 6 hrstí strouhanky
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- majoránka, libeček nebo jiné zelené bylinky sůl
- 4 lžíce mléka ( či dle potřeby)
Nejprve si nameleme maso, pokud to činíte v domácích podmínkách. Ke králíkovi je potřeba přidat tučnější maso, aby sekaná nebyla příliš suchá a nedrolila se. Jakmile nameleme všechno maso, vhodíme do mlýnku i cibule a česnek, skvěle nám vyčistí mlýnek a lépe se do sekané zapracují.
K masu přidáme vejce, strouhanku, bylinky (používám i sušený medvědí česnek), sůl a mléko. Mléko přidáváme obezřetně podle konzistence, pokud byste to přehnali, přidejte ještě trochu strouhanky.
Sekanou je nejlepší důkladně promíchat rukama. Dejte si načas, abyste opravdu pečlivě všechny ingredience zapracovali do masa. Nakonec vytvarujeme šišky. Velikost zvolte podle svého uvážení, raději dělám menší, lépe a rychleji se propečou.
Sekanou podlijeme vodou a pečeme při 180 °C cca 40 minut až hodinu, aby se vytvořila zlatavá kůrka, záleží to na velikosti šišek. Sekanou podáváme klasicky s bramborovými přílohami nebo chlebem.
Sekanou vylepšíte, když ji před pečením zabalíte do slaniny.