Jak upéct linecké řezy s datlovou nádivkou a čokoládou polevou | recept na cukroví
Jak upéct linecké řezy s datlovou nádivkou a čokoládou polevou | recept na cukroví. Na malé kousky nakrájené řezy z jemného lineckého těsta povýšené o chuťově intenzivní nádivku ze sladkých sušených datlí, rozinek a jedinečného datlového sirupu jsou spolu s dotekem hořké čokoládové polevy opravdu výjimečným kouskem nejen vánočního cukroví.
Co je potřeba
Na linecké těsto:
- 2 hrnky hladké mouky (použijte čtvrtlitrový hrneček)
- 2/3 kostky másla či hery
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1 vajíčko
- špetka soli
Na datlovou nádivku:
- 200 g sušených vypeckovaných datlí
- 6 lžic rozinek
- 4 lžíce másla
- 1 vajíčko
- 2 lžíce datlového sirupu
Na čokoládovou polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 0,5 cm plátek másla
- 6 lžic smetany na vaření
Krok 1
K prosáté mouce v míse přisypte moučkový cukr a špetku soli. Současně pak se změklým tukem a vajíčkem vypracujte tvárné, nelepivé těsto, které nechejte v lednici 2 hodiny rozležet.
Krok 2
Mezitím datle pokrájejte na menší kousky a společně s rozinkami, vajíčkem, povoleným máslem a datlovým sirupem v sekáčku či strojku zpracujte na hrubozrnnou pastu.
Krok 3
Odpočaté těsto vyválejte, urovnejte na plech o velikosti 20×30 cm a 15 minut předpékejte při teplotě 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C).
Krok 4
Na jemně upečené těsto rozetřete datlovou pastu a pečte při stejné teplotě dalších 13–15 minut.
Krok 5
Ještě horké nakrájejte vlhkým nožem na drobné řezy a nechejte chladnout.
Krok 6
Čokoládu společně s máslem pomalu rozpouštějte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni.
Krok 7
Jakmile se čokoláda s máslem propojí, postupně přimíchejte smetanu pokojové teploty a vymíchejte do lité polevy.
Krok 8
Polevou pak řezy ozdobte a nechejte zatuhnout.
- Luxusní chuť nádivce dodají jemné mleté ořechy.