Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví
Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví. V cukru obalené, křehké a máslově jemné kuličky z lískových oříšků, pečené dle původního staročeského receptu v rámci Havelského posvícení, bezpochyby obohatí, jako rychlé cukroví pečené na poslední chvíli, i vánoční stůl.
Co je potřeba
Z uvedeného množství připravíte přibližně 70–75 kousků
- 250 g hladké mouky
- 180 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 100 g jemně mletých lískových oříšků
na obalení:
- 100–150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Krok 1
Mouku s cukrem prosejte do mísy.
Krok 2
Přidejte na kostky nakrájené změklé máslo, mleté ořechy a žloutky a vypracujte mastnější, krásně tvárné, kompaktní a nelepivé těsto.
Krok 3
V dlaních z těsta tvořte malé kuličky, které skládejte na plech vyložený pečícím papírem a 12–14 minut pečte do lehkého zezlátnutí v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 4
Ihned po upečení pak ještě horké kuličky v cukrové směsi obalujte, přičemž z nich cukr zbytečně nesklepávejte. Při chladnutí se do upečených bochánků vstřebá a lahodně je dosladí.
- Cukr na obalení upečených kousků můžete místo vanilkového cukru zpestřit skořicovým cukrem.