Jak upéct troubový bramborák, aneb slaný bramborový koláč s balkánským sýrem
Jak upéct troubový bramborák, aneb slaný bramborový koláč s balkánským sýrem. Tento jednoduchý koláč inspirovaný oblíbenou českou specialitou ze strouhaných syrových brambor, česneku a majoránky je opravdu výtečnou pochoutkou. Na rozdíl od klasického smaženého bramboráku je však zdravější. Je pečený v troubě, bez zrnka mouky a k dokonalosti vyladěný orestovanou cibulkou se slaným sýrem.
Co je potřeba
- 1 kg syrových brambor
- 2 velké cibule
- 50 g másla
- 2 vejce
- 200 g balkánského sýru (z toho 100 g do těsta a 100 g na posypání)
- 3 lžičky majoránky
- 3 lžičky celého kmínu
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a nechejte chvíli odstát, aby pustily šťávu.
Krok 2
Mezitím na másle dozlatova osmažte najemno nakrájenou cibuli.
Krok 3
K dokonale osmažené cibuli přidejte vymačkané brambory, dost osolte i opepřete a přibližně 5 minut opékejte tak, aby se nastrouhané kousky lehce opekly a změkly.
Krok 4
Obsah pánve pak přesuňte do vetší mísy a ochuťte kmínem, majoránku i prolisovaným česnekem. Důkladně promíchejte a nechejte trochu zchladnout.
Krok 5
Do bramborové směsi poté vmíchejte rozšlehaná vajíčka a 100 g nahrubo nastrouhaného sýru.
Krok 6
Promíchané bramborové těsto urovnejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem či labužnicky vymazaného sádlem, povrch uhlaďte a zasypte zbylým sýrem rozdrobeným na kousky. Takto pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 35–40 minut tak, aby byl povrch lehce křupavý a sýr zlatavě opečený.
Upečenou bramborovou pochoutku podávejte buď teplou či zastudena, nakrájenou na řezy a servírujte k ní jakýkoliv zeleninový salát, nejlépe však sladkokyselý zelný salát. S tím je troubový bramborák opravdu delikatesní.
- Se sádlem použitým na osmažení cibulky je výsledná chuť pečeného bramboráku o něco intenzivnější, sladěnější a stylovější.