Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept
Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept. Kousky příjemně nasládlé dýně, jejíž chuť je pečením ještě umocněna, je ve spojení se slaným sýrem a výrazně česnekovou, tymiánem provoněnou zálivkou naprosto fantastickým, chuťově intenzivním pohoštěním.
Co je potřeba
- ¾ kg dýně Hokkaido
- 100 g balkánského sýru
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 palice česneku
- 1 lžíce sušeného tymiánu
Krok 1
Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a dužinu i se slupkou nakrájejte na plátky silné 1 cm.
Krok 2
V misce promíchejte 4 stroužky prolisovaného česneku s tymiánem a olivovým olejem a připravte tak zálivku.
Krok 3
Kořeněnou zálivku pak promíchejte s kousky dýně tak, aby každý plátek byl ze všech stran dobře ochucený.
Aroma tymiánu můžete ještě podpořit přidáním několika jeho čerstvých snítek na plech k dýni v průběhu pečení.
Krok 4
Společně se zbylými oloupanými stroužky česneku dýni 20–30 minut pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 ˚C (horkovzdušná trouba 180 ˚C), přičemž v půlce pečení dýni posypejte rozdrobeným sýrem.
Podávejte teplé, nejlépe se smetanovým jogurtem či jiným jemným dipem s jogurtovým základem. Skvělý je jednoduchý bylinkový, v němž jogurt doplníte o směs čerstvých bylinek s trochou zelené cibulky.
- Upečené stroužky česneku lze využít k dochucení jogurtu servírovaného k upečené dýni. Vidličkou stroužky pouze rozmačkejte a promíchejte s jogurtem. Snadno a lehce tak získáte až neuvěřitelně chutný dip.