Jak upéct jablečný chlebíček | recept na výborný moučník
Jak upéct jablečný chlebíček | recept na výborný moučník. Receptů z jablek není (obzvláště v podzimním období) nikdy dost. Zkuste si upéct jednoduchý jablečný chlebíček podle následujícího návodu. Hodí se k snídani, svačině i k odpolednímu čaji či kávě. Před podáváním můžete jablečný chlebíček potřít oblíbenou marmeládou, ale skvěle chutná i samotný, je velmi vláčný.
Co je potřeba
- 3 středně velká jablka
- 1 lžíce mleté cejlonské skořice
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 BIO vanilkový cukr
- cca 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička mořské soli
- ½ hrnku rostlinného oleje nebo rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
- ½ hrnku kefíru
- 1 velké vejce
- ½ hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Krok 1
Dvě jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Nakrájená jablka poté smícháme s 1 lžící třtinového cukru, s mletou skořicí a 1 lžící špaldové mouky. Jedno jablko můžeme (není to nutné) použít na ozdobu chlebíčku před pečením. Neoloupané je nakrájíme na tenké plátky a vyjmeme semínka z jádřince.
Krok 2
V míse smícháme zbývající množství špaldové mouky a třtinového cukru s práškem do pečiva, jedlou sodou, mořskou solí a vanilkovým cukrem.
V jiné míse rozšleháme vejce s kefírem a rostlinným olejem. Tekutou složku následně vlijeme do sypké složky a vše promícháme.
Krok 3
Nakonec přidáme nakrájená jablka i s případnou šťávou a nasekané ořechy a směs opět promícháme.
Těsto vlijeme do formy na biskupský chlebíček, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali moukou. Dobře jej rozetřeme a na povrch umístíme připravené plátky jablek a mírně je do těsta vmáčkneme.
Krok 4
Chlebíček pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Pomocí špejle či párátka vyzkoušíme, jestli je chlebíček uvnitř propečený, případně mu dopřejeme ještě 5–10 minut v troubě.
Krok 5
Chlebíček necháme asi 10 minut zchladnout ve formě, poté jej opatrně vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Jablečný chlebíček můžeme konzumovat samotný, případně jej natřít oblíbeným džemem (skvěle se hodí např. meruňkový či angreštový). Ještě více podzimní chuti chlebíčku dodáme, pokud ho přelijeme dýňovým sirupem.
Do těsta můžeme místo vlašských ořechů přidat para ořechy, mandle, apod. Lze je doplnit také rozinkami nebo jiným sušeným ovocem.
Chlebíček lze po upečení dozdobit polevou – např. citronovou či mléčnou.