Jak upéct čokoládový brownie dort s dýňovou cheesecake nádivkou | recept
Jak upéct čokoládový brownie dort s dýňovou cheesecake nádivkou | recept. Fenomenální moučník, v němž se snoubí dva mimořádně oblíbené dezerty a současně i dvě mimořádné chutě. Hořká čokoláda zastoupená v prvotřídně vláčném brownies a perníkem provoněné dýňově pyré v cheesecake nádivce je spojením přímo dechberoucím.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě s průměrem 23 cm
Na čokoládovou brownie vrstvu:
- 150 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 2 vajíčka
- 70 g hladké mouky
- 30 g tmavého kakaa
- 150 g třtinového cukru
- ¼ lžičky soli
Na dýňovou cheesecake vrstvu:
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce perníkového koření
- 120 g smetanového sýru typu Gervaise, Philadelphie či lze i pomazánkového másla
- 120 g dýňového pyré
Krok 1
Čokoládu nalámejte na menší kousky a společně s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Poté nechejte vychladnout.
Čokoládu s máslem můžete rozpouštět i v mikrovlnné troubě – pomalu při nízkém výkonu s tím, že směs po chvilkách promíchávejte.
Krok 2
Vajíčka s cukrem a solí vyšlehejte ručním šlehačem do nadýchané světlé pěny.
Krok 3
Za stálého šlehání pomalu přilévejte zchladlou čokoládu.
Krok 4
V míse smíchejte mouku s kakaem.
Krok 5
Do této sypké směsi pak zlehka zapracujte čokoládovou směs a vytvořte vláčné těsto.
Krok 6
Stěrkou těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem, čímž máte základ připravený a naplněnou formu tedy odložte stranou.
Krok 7
Nyní si smícháním dýňového pyré, smetanového sýru, cukru a perníkového koření připravte dýňovou nádivku.
Krok 8
Tu pak lžičkou rovnoměrně rozmístěte na čokoládové těsto ve formě.
Krok 9
Vidličkou několikrát protáhněte tak, aby se čokoládová složka lehce promíchala s dýňovou a vzniklo lákavé mramorování.
Takto připravené vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) a pečte 45–50 minut. Po upečení nechejte ve formě zcela vychladnout, dojít a zpevnit.
Ke konci uvedené doby k pečení by se na dortu měla vytvořit lesklá a mírně křupavá vrstva, přičemž vnitřek by měl zůstat lehce mazlavý. Dort bude tedy vypadat jako nedopečený, příliš mokrý, ale je to tak v pořádku a zbytečně jej nedopékejte. Byl by pak po vychladnutí tvrdý a vysušený.
- Přidáním lžíce perníkového koření i do čokoládového těsta rozhodně nic nezkazíte. Ba naopak. Dort bude o to více voňavý a chuťově lépe prolnutý.