jaktak.cz

Jak připravit plněnou zapečenou bagetu z listového těsta | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit plněnou zapečenou bagetu z listového těsta | recept. Velice efektní a časově nenáročná slaná pochoutka z křehkého listového těsta, v níž je jemnost samotného těsta dokonale sladěna i s přidanými, Itálií inspirovanými surovinami.

Co je potřeba

  • 1 vyválené listové těsto prodávané stočené s pečicím papírem
  • 5 plátků sýru typu eidam či gouda (lze i uzený)
  • 8 plátků šunky
  • 50–100 g mozzarelly
  • 1 rajče
  • sušená bazalka dle chuti
  • 1 vajíčko na potření

Krok 1

Stočené listové těsto rozviňte a rozmístěte na něj plátky šunky.

Krok 2

Na šunku pak rozložte plátky sýru.

Krok 3

Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem.

Krok 4

Kratší, respektive boční okraje přeložte cca 1 cm ke středu a těsto po delší straně zarolujte.

Krok 5

Přemístěte na plech tak, aby podélný sklad těsta byl vespodu a konce potřete rozšlehaným vajíčkem.

Krok 6

Do vzniklé rolády vytvořte ostrým nožem několik zářezů, které budou hluboké tak do ¾ rolády a vzdálené od sebe 1,5–2 cm.

Do jednotlivých zářezů pak vsuňte tence nakrájené plátky mozzarelly.

Lépe se však pracuje pouze s polovinami plátků.

Krok 7

K mozzarelle vložte i tence nakrájené kousky rajčete.

Krok 8

Nyní roládu potřete rozšlehaným vajíčkem, ochuťte bazalkou a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), v níž bagetu pečte 30–40 minut, dokud krásně nezezlátne a sýr se jemně nerozteče.

Přímo božská je ještě lehce teplá, kdy se sýr uvnitř labužnicky táhne, ale i zcela vychladlá, nakrájená na plátky a připravená v rámci pohoštění bezpochyby osloví a zaujme. Stejně tak pak přijde vhod i jako rychle připravená svačina na cesty.

  • Máte-li bazalku čerstvou, určitě ji použijte místo sušené a její lístky přidejte do zářezů k mozzarelle s rajčetem. Díky ní bude chuť upečené bagety mnohem intenzivnější.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-plnenou-zapecenou-bagetu-z-listoveho-testa-recept.html