Jak připravit plněnou zapečenou bagetu z listového těsta | recept
Jak připravit plněnou zapečenou bagetu z listového těsta | recept. Velice efektní a časově nenáročná slaná pochoutka z křehkého listového těsta, v níž je jemnost samotného těsta dokonale sladěna i s přidanými, Itálií inspirovanými surovinami.
Co je potřeba
- 1 vyválené listové těsto prodávané stočené s pečicím papírem
- 5 plátků sýru typu eidam či gouda (lze i uzený)
- 8 plátků šunky
- 50–100 g mozzarelly
- 1 rajče
- sušená bazalka dle chuti
- 1 vajíčko na potření
Krok 1
Stočené listové těsto rozviňte a rozmístěte na něj plátky šunky.
Krok 2
Na šunku pak rozložte plátky sýru.
Krok 3
Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem.
Krok 4
Kratší, respektive boční okraje přeložte cca 1 cm ke středu a těsto po delší straně zarolujte.
Krok 5
Přemístěte na plech tak, aby podélný sklad těsta byl vespodu a konce potřete rozšlehaným vajíčkem.
Krok 6
Do vzniklé rolády vytvořte ostrým nožem několik zářezů, které budou hluboké tak do ¾ rolády a vzdálené od sebe 1,5–2 cm.
Do jednotlivých zářezů pak vsuňte tence nakrájené plátky mozzarelly.
Lépe se však pracuje pouze s polovinami plátků.
Krok 7
K mozzarelle vložte i tence nakrájené kousky rajčete.
Krok 8
Nyní roládu potřete rozšlehaným vajíčkem, ochuťte bazalkou a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), v níž bagetu pečte 30–40 minut, dokud krásně nezezlátne a sýr se jemně nerozteče.
Přímo božská je ještě lehce teplá, kdy se sýr uvnitř labužnicky táhne, ale i zcela vychladlá, nakrájená na plátky a připravená v rámci pohoštění bezpochyby osloví a zaujme. Stejně tak pak přijde vhod i jako rychle připravená svačina na cesty.
- Máte-li bazalku čerstvou, určitě ji použijte místo sušené a její lístky přidejte do zářezů k mozzarelle s rajčetem. Díky ní bude chuť upečené bagety mnohem intenzivnější.