Jak upéct mřížkový linecký koláč se švestkami | recept
Jak upéct mřížkový linecký koláč se švestkami | recept. K podzimu patří neodmyslitelně švestkové moučníky. Asi nejklasičtější je ten kynutý, my si však dnes ukážeme, že švestky výborně ladí i s křehkým těstem. Základem tohoto koláče je totiž těsto linecké. Švestky můžeme použít i mražené, jen je třeba je předtím nechat povolit a trochu slít šťávu, kterou pustí.
Co je potřeba
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 60 g cukru moučka
- 140 g másla
- špetku soli a citronové kůry
- 300 g švestek
Do širší mísy nebo na vál nandáme všechny suroviny, samozřejmě kromě švestek. Mouky můžete nejprve nasypat o něco méně, uvidíte, jak moc se vám těsto bude lepit. Pomalu a důkladně zpracujeme rukama na hladké těsto. Pomoci si můžeme i kuchyňským robotem s hnětačem. Jakmile se těsto přestane lepit, vytvoříme z něj kouli a tu zabalíme do potravinové fólie. Těsto necháme v chladu odpočívat minimálně půl hodiny, ale klidně tam vydrží i dva dny.
Švestky vypeckujeme a rozpůlíme, důkladně opláchneme a necháme okapat. Pokud používáme mražené, necháme je povolit v cedníku, pod nímž máme místu, která zachytí uvolněnou šťávu. Jakmile jdou švestky od sebe oddělit, tak je rozložíme v jedné vrstvě na papírovou utěrku a lehce je osušíme. Z těsta odřízneme jednu třetinu a vrátíme ji do chladu. Zbylé dvě třetiny rozválíme tak, aby bylo o něco větší, než je koláčová forma. Tu si lehce vymažeme a těsto do ní přeneseme, kraje vytvarujeme podle formy.
Zbylé těsto vyjmeme z lednice a rukama z něj vytvoříme váleček. Ten rozkrájíme na špalíky. Z nich pak vyválíme „žížaly“ na mřížku. Doporučuji si délku jednotlivých kusů při vyvalování vyzkoušet přímo na formě, ještě než tam bude ovoce.
Následně do formy naskládáme švestky a poklademe je mřížkou. Kraje lehce přimáčkeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 30 minut, až bude těsto zlatavé a švestky rozpečené.
Těsto je univerzální, lze ho tímto způsobem plnit různým ovocem nebo marmeládami. Doporučila bych kyselejší druhy, korpus je sám o sobě sladký.
Mřížka má tendenci se upéct dříve než korpus, proto ji, jakmile začne hnědnout, raději přikryjte alobalem. Perlička na závěr: Než jsem tento článek dopsala, mřížka se mi stačila skoro připálit, naštěstí máme doma raději křupavější koláče.