Jak připravit vepřovou kýtu pečenou v mléce s bylinkami | recept
Jak připravit vepřovou kýtu pečenou v mléce s bylinkami | recept. Použití mléka k upečení vepřového masa je poměrně neobvyklé, ale po vyzkoušení zjistíte, že žádoucí. Nejen, že je zárukou jemnosti a křehkosti upečeného masa, ale navíc se spolu s vypečenou šťávou, máslem a v tomto případě česnekem a voňavými bylinkami promění v luxusní, chuťově plnou omáčku.
Co je potřeba
- 1 kg vepřové kýty v celku
- ¾ l plnotučného mléka
- 5 stroužků česneku
- 5–6 bobkových listů na ochucení masa + 3–4 lístky na provonění omáčky
- 3–4 snítky tymiánu
- šťáva z 1 středního citronu
- 4 lžíce másla (2 lžíce k orestování masa + 2 lžíce do omáčky)
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Špalíček masa očistěte, osolte, opepřete a z vrchu nařízněte 5–6 centimetrových hlubokých zářezů, do kterých vsuňte jednotlivé bobkové listy.
Krok 2
Takto připravené maso zprudka ze všech stran opečte na 2 lžících másla. Z každé strany přibližně 2 minuty, pouze tak, aby se maso zatáhlo.
Krok 3
V hrnci vhodném do trouby rozpalte zbylé dvě lžíce másla a orestujte na něm na plátky nakrájený česnek s bobkovým listem.
Krok 4
Přilijte mléko, citronovou šťávu a minutku prohřejte.
Krok 5
Poté do mléka vložte osmahnuté maso spolu s tymiánem, přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C), v níž maso pomalu pečte 2 hodiny. Po vytažení z trouby nechejte maso ještě chvíli přiklopené.
Následně upečený kus masa vyjměte, odstraňte bylinky a omáčku promíchejte.
Podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou a nejlépe si vše vychutnáte s bramborovou kaší.
- Úžasné aroma a chuť dodá pokrmu i kombinace šalvějových lístků s rozmarýnem.