Jak správně sušit houby – vhodné druhy k sušení | rady a tipy
Jak správně sušit houby – vhodné druhy k sušení | rady a tipy. Letos nám příroda nadělila opravdu velkou úrodu hub. Pokud si již nevíte s jejich zpracováním rady, můžete si je nasušit do zásoby a mít je tak vždy po ruce v přirozeném nedochuceném stavu. V následujícím článku vám poradíme, které druhy hub jsou k sušení nejvhodnější a které raději zpracovat jinak.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Mezi druhy vhodné k sušení patří mimo jiné bedly (používáme jen klobouk – třeně lze případně po usušení namlít a používat jako houbové koření), pečárky neboli žampiony (houby otřeme a oloupeme slupku z klobouku), klouzky (taktéž odstraníme vlhkou slupku z klobouku), holubinky, lišky, bolcovitka bezová, hřiby a suchohřiby, hlíva, ryzce, křemenáče i kozáci (u kozáků je sušení trochu obtížnější), kotrč (nejčastěji se suší v celku zavěšený na dobře větraném místě), čirůvka májovka, kačenka česká, smrže, lošáky, stroček trubkovitý, penízovka sametonohá, atd. Sušíme takové druhy, které neobsahují příliš mnoho vody.
Krok 2
Názory na vhodnost sušení jednotlivých druhů se často různí, avšak některé houby se k sušení opravdu nehodí – je to např. muchomůrka růžovka (po usušení se rozpadá, je však možné ji využít jako houbové koření), hřib kovář, hřib žlutomasý (známější jako „babka“), pýchavky, choroše, podzimní druhy čirůvek či václavky.
Krok 3
Pro sušení vybíráme pouze dokonale zdravé houby, které nejsou mokré, plesnivé ani červivé či jinak poškozené. Houby před sušením nemyjeme, pouze je co nejdříve po sběru očistíme nožíkem, případně štětcem či hrubou stranou houbičky na nádobí. Není vhodné používat vodu, aby houby nezplesnivěly. Následně houby nakrájíme na stejně silné plátky o tloušťce zruba 3–4 mm.
Krok 4
Nejsnadnějším způsobem, jak houby usušit, je použít sušičku. Naskládáte do ní velké množství hub (plátky hub umístíme na síta v jedné vrstvě, aby se nepřekrývaly) najednou a usušíte je během několika hodin. Houby sušíme na nejnižší stupeň teploty, trvá to zhruba 5–8 hodin.
Další možností je pak sušení v troubě na velmi nízkou teplotu – asi 40 °C.
Houby se dají sušit také navlečené na niti, případně na sítu či pečicím papíru – nejlépe v blízkosti radiátoru či kamen.
Houby jsou dobře usušené, pokud chrastí a při zlomení křupnou. Sušené houby uchováváme nejlépe v uzavíratelných sklenicích či keramických dózách na suchém, tmavém a chladném místě. Správně uskladněné nám vydrží až 3 roky.