Jak upéct povidlový koláč z bramborového těsta s ořechovou krustou | recept
Jak upéct povidlový koláč z bramborového těsta s ořechovou krustou | recept. Vláčné bramborové těsto odlehčené vyšlehaným bílkem, které je proložené pikantními povidly, je lety prověřenou staročeskou a naprosto fantastickou kombinací chutí, zvláště pak ve spojení s perníkem provoněnou ořechovou posypkou.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm
Na bramborové těsto:
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 150 g předem uvařených, zchladlých a oloupaných brambor
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka
Na povidlovou náplň:
- 200 g švestkových povidel
- 3–4 lžíce rumu (dle hustoty povidel)
Na ořechovou posypku:
- 100 g nahrubo nasekaných ořechů či mandlí (recept je připravený z 50 g mandlí a 50 g vlašských ořechů)
- 1 lžíce perníkového koření
- 3 lžíce třtinového cukru
Krok 1
Před vypracováním samotného těsta si připravte vše potřebné k přípravě náplně a ořechové posypky.
Nejprve tedy v jedné misce promíchejte povidla s rumem tak, aby byla lehce roztíratelná. V případě příliš hustých povidel, přidejte rumu o trochu více.
V druhé misce pak promíchejte nahrubo nasekané ořechy s třtinovým cukrem a perníkovým kořením.
Krok 2
Na přípravu těsta oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a ke žloutkům přidejte moučkový cukr, které spolu elektrickými metlami na nejvyšší otáčky vyšlehejte do vysoké světlé pěny.
Krok 3
Do vaječné pěny přidejte najemno nastrouhané brambory s mlékem.
Krok 4
Směs zahustěte moukou a práškem do pečiva.
Krok 5
Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Výsledkem bude poměrně řídké těsto.
Krok 6
Zhruba ¾ těsta nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
Krok 7
Opatrně rozetřete či pouze lžičkou rozmístěte rumem naředěná povidla.
Krok 8
Náplň poté v rovnoměrné vrstvě zalijte zbylým těstem.
Krok 9
Na závěr povrch zasypte ořechovou směsí a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 40–45 minut.
Po upečení nechejte koláč ve formě zcela vychladnout.
- Částí ochucené ořechové posypky můžete posypat i povidla nanesená na spodní část těsta a teprve pak nanést zbylé vrchní těsto. Sladká voňavá směs tak prostoupí naprosto celým koláčem a výsledná chuť bude o to intenzivnější.