Jak upéct slaný koláč s houbami a balkánským sýrem | recept
Jak upéct slaný koláč s houbami a balkánským sýrem | recept. Slané koláče z kynutého těsta si můžete udělat kdykoli vás přepadne chuť. Základní těsto je univerzální a můžete ho obložit podle toho, co zrovna doma najdete. Ze stejného těsta se peče i pizza, takže záleží na vás, jestli výsledku budete říkat pizza nebo slaný koláč. Já hlasuji pro koláč, protože s italskou pizzou má společný jen recept na těsto.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce oleje
- 270–300 ml vlažné vody
Houbová směs:
- lesní houby – asi 200 g v čerstvém stavu
- 1 malá cibule
- 100 g slaniny
- 2 velké papriky
- rajský protlak
- bazalka
- mletý černý pepř
sýr balkánského typu na posyp
olej na potření těsta
Krok 1
Z mouky, vody, oleje, droždí a soli vypracujte obvyklým způsobem těsto a nechte ho v teple zhruba hodinu kynout. Vodu přidávejte postupně, množství závisí na obsahu lepku v mouce a nemusíte potřebovat celé uvedené množství. Těsto vystačí na dva plechy.
Krok 2
Slaninu rozkrájejte na kousky a vyškvařte ji v pánvi. Přidejte proužky papriky a cibule. Krátce osmahněte.
Krok 3
Směs různých druhů hub pokrájejte na kousky a přidejte do pánve se zeleninou. Na prudkém ohni nechte vydusit vodu.
Krok 4
Okořeňte pepřem, přidejte několik lžic rajského protlaku, ale nesolte. Společně promíchejte a nechte náplň vychladnout.
Krok 5
Na plech rozválejte těsto a jeho povrch potřete olejem. Rozprostřete po celé ploše houbovou směs a posypte balkánským sýrem a lístky bazalky. Sýr je dost slaný a stačí i k dosolení náplně, podle jeho slanosti zvolte množství, které použijete.
Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 200 °C. Doba pečení závisí na tloušťce těsta a náplně.