Jak upéct jemné koláčky s Nutellou a banánem | recept
Jak upéct jemné koláčky s Nutellou a banánem | recept. Kombinace náplně ze sladké čokoládové pomazánky a lahodného banánu, která je tajuplně skryta mezi dvěma okrasně slepenými kolečky mimořádně křehkého těsta do něhož je neobvykle zakomponované i sádlo, je ve svém výsledku doslova okouzlující. A to jak na pohled, tak pro chuťové pohárky.
Co je potřeba
Na křehké těsto:
- 230 g hladké mouky
- 10 g krupicového cukru (skutečně jen takto malé množství)
- 75 g studeného másla
- 75 g studeného sádla
- 1 lžíce vody
K naplnění:
- čokoládová pomazánka Nutella
- cca ½ velkého banánu
- 1 vajíčko na potření
Krok 1
Do mísy dejte veškeré suroviny potřebné na těsto, kromě vody. Prsty tedy svižně zapracujte mouku, cukr a na menší kostky nakrájené máslo se sádlem. Vznikne tím drobenkové těsto.
Krok 2
Do vzniklé drobenky přidejte lžíci vody, v případě potřeby i dvě lžíce a vypracujte pružné, krásně tvarovatelné těsto, které dejte na hodinu odležet do lednice.
Krok 3
Vychlazené těsto poté mezi dvěma pečicími papíry rozválejte na tenký plát a skleničkou či vykrajovátkem tvořte kolečka, ideálně s průměrem 7 cm.
S těstem pracujte svižně, jelikož se poměrně rychle rozehřeje.
Krok 4
Vykrájená kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem a na polovinu z nich naneste 1 lžičku čokoládové pomazánky.
Krok 5
Nakrájejte banán na kolečka a do každého koláčku dejte 1 kousek banánu.
Krok 6
Náplň přiklopte suchým kolečkem.
Krok 7
Okraje pak k sobě vidličkou okrasně přimáčkněte, čímž je utěsníte a náplň tak nevyteče. Současně je i z vrchu nařízněte či propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.
Krok 8
Na závěr potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C), 12–15 minut dozlatova, přičemž v tu chvíli budou koláčky ještě lehce měkké, ale na plechu pak dojdou.
Upečené koláčky si nejlépe vychutnáte v den pečení, kdy vynikne jejich křehkost.
- Koláčky můžete naplnit v podstatě čímkoliv dle své chuti a fantazie. Zcela jednoduchá, ale výtečná je obyčejná marmeláda nebo cukr se skořicí doplněný kouskem jablka, ovšem povýšit můžete koláčky náplní z mascarpone v kombinaci s drobným ovocem.