Jak upéct zelné křupáčky | recept s kysaným zelím
Jak upéct zelné křupáčky | recept s kysaným zelím. V dnešní době se stále více navracíme k jednoduchým „obyčejným“ jídlům, které byly dříve běžnější. Doporučuji vám vyzkoušet recept na křupáčky z kyselého zelí a škvarků. Snadno je připravíte a jsou celkem levné. Upotřebíte tak škvarky, které vám zbydou z doma škvařeného sádla a ještě si pochutnáte. Placičky se hodí i jako slané pohoštění k pivu.
Co je potřeba
- 400 g hladké mouky
- 250 g škvarků
- sáček kysaného zelí o hmotnosti 500 g
- lžička soli
- lžíce sádla
- kmín a sůl na posyp
Krok 1
Hladkou mouku promíchejte s namletými či jemně sekanými škvarky a solí. Zelí lehce vymačkejte, pokrájejte a promíchejte s moukou a škvarky. Šťávu ze zelí nevylévejte, kdyby těsto nedrželo pohromadě, trochu ji přidejte. Zbytek můžete vypít, je zdravá a vylít by ji bylo škoda. Vypracujte těsto, nejprve promíchávejte prsty, aby se zelí a škvarky obalily moukou a pak vše spojte dohromady.
Krok 2
Těsto nechte asi 15 minut odpočívat než budete pokračovat v práci. Volnou chvilku využijte k potření plechů na pečení rozpuštěným sádlem.
Krok 3
Těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimentru. Tenké placičky chutnají lépe, více křupou. Vykrajujte kolečka nebo plát rádlem pokrájejte na čtverečky.
Krok 4
Vykrájené tvary přeneste na vymazaný plech, potřete povrch rozpuštěným sádlem a posypte solí a kmínem. Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C do zezlátnutí.
Placičky jsou výborné teplé i studené.
Teplé placičky mohou lidem s citlivým zažíváním a nemocným žlučníkem způsobit potíže.