Jak připravit řecký kuskusový salát s cizrnou | recept
Jak připravit řecký kuskusový salát s cizrnou | recept. Odlehčený, ale poměrně sytý salát, v němž drobný kuskus obalí zrnka oříškově jemné a zdraví prospěšné luštěniny a spolu s kousky šťavnaté zeleniny vytvoří dokonalý základ pro výrazný sýr i delikátní olivy.
Co je potřeba
- 1 hrnek kuskusu
- 1,5 hrnku horkého vývaru
- 2 lžíce sušeného oregana (1 lžíce k přípravě kuskusu + 1 lžíce do salátu)
- 5 lžic olivového oleje (2 lžíce k přípravě kuskusu + 3 lžíce do salátu)
- 1 plechovka uvařené cizrny
- ½ salátového okurky
- 2 rajčata
- 1 malá červená cibule
- 1 hrst černých oliv bez pecky
- 100 g fety
- 3 lžíce citronové šťávy
Krok 1
Do menšího hrnce dejte kuskus a vidličkou jej promíchejte s 2 lžícemi oleje, oreganem, solí a pepřem tak, aby se směsí obalilo každé zrníčko kuskusu.
Tuto směs zalijte horkým vývarem, přiklopte pokličkou a nechejte 5–10 minut bobtnat.
Vývar lze nahradit i horkou vodou, ovšem v takovém případě kuskus i výsledný salát více ochuťte kořením.
Krok 2
Do salátové mísy vsypte drobně nakrájenou okurku, rajčata, olivy i najemno nasekanou cibuli a zeleninovou směs promíchejte.
Krok 3
Přidejte okapanou a propranou cizrnu a spolu s nakrájenou fetou důkladně, ale zlehka promíchejte.
Krok 4
Nyní ochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a zbylými 3 lžícemi olivového oleje.
Krok 5
Na závěr pak přimíchejte připravený kuskus.
Tím je salát hotový a můžete jej podávat ozdobený například čerstvou bylinkou, dalšími olivami či kousky fety.
- K výraznějšímu dochucení můžete použít i některý z aromatičtějších olejů, kdy například olej z vlašských ořechů chuť salátu opravdu fantasticky podtrhne nebo použít olivový olej ochucený bylinkou, případně čili papričkou.