Jak upéct máslová levandulová srdíčka s citronovou polevou | recept
Jak upéct máslová levandulová srdíčka s citronovou polevou | recept. Romantická srdíčka z křehkého máslově jemného těsta, jejichž příjemný citronový nádech je v souznění s lehkým dotekem voňavé levandule kompozicí přímo okouzlující.
Co je potřeba
Na jemné těsto:
- 170 g hladké mouky
- 25 g jemně mletých oloupaných mandlí
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce strouhané citronové kůry z čerstvého citronu
- 1 lžíce sušených levandulových kvítků
- 1 lžička vanilkového aroma či extraktu
- špetka soli
Na citronovou polevu:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry z čerstvého citronu
- 60 g moučkového cukru
Krok 1
V míse promíchejte hladkou mouku, najemno umleté mandle, moučkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a levandulové kvítky.
Krok 2
Do sypké směsi zapracujte povolené máslo. Stačí zapracovat pouze částečně, těsto dotvoříte po přidání dalších surovin.
Krok 3
V misce nyní prošlehejte žloutek s vanilkovým aroma.
Krok 4
Provoněný žloutek pak vmíchejte do rozpracovaného těsta a dotvořte jej do kompaktního, měkkého a poměrně mastného, ovšem nelepivého těsta, které dejte alespoň na hodinu proležet do lednice.
Krok 5
Z vychlazeného těsta následně na pomoučeném vále vyválejte plát silný cca 3 mm a vykrajujte srdíčka.
Těsto lze vyválet i mezi dvěma archy pečícího papíru. Nebudete jej tak zatěžovat další moukou a srdíčka budou křehčí.
Krok 6
Vykrájené kousky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 12–14 minut. Tedy jen tak, aby okraje byly lehce zezlátlé. Po vytažení z trouby upečená srdíčka sejměte z plechu a nechejte vychladnout na mřížce.
Krok 7
Mezitím v misce promíchejte cukr s citronovou šťávou i kůrou a vytvořte tak vláčnou polevu.
Krok 8
Zchladlá srdíčka poté polevou potírejte a nechejte zaschnout. Následně skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Pro nanášení polevy se mi nejlépe osvědčila mašlovačka.
- Dokud je nanesená poleva ještě vláčná a mírně lepkavá, můžete srdíčka posypat dalšími levandulovými kvítky či k polevě přitisknout půlku mandle a vytvořit tak krásné zdobení.