Jak připravit sladké potěšení pro dospělé, aneb luxusní smetanově karamelová omáčka s alkoholem
Karamelová omáčka | recept pro dospělé. Opravdu mimořádná specialita, která svou chutí, vůni i složením zaujme především mlsné dospělé. Je totiž plná kávy, rumu, kakaa a smetany a lze jí ochutit palačinky, pokapat zmrzlinový pohár či ozvláštnit ovocný salát. Ovšem vychlazená přímo z lednice jen tak na lžičce je doslova neodolatelná.
Co je potřeba
Do karamelového základu:
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 250 g krupicového cukru
- 70 g másla
Na dochucení:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce tmavého kakaa
- 1 lžíce rozpustné kávy
- 100 ml rumu (dle chuti a konzistence i více)
Krok 1
Do kastrůlku vlijte smetanu, přidejte máslo s cukrem a na mírném ohni za občasného promíchání nechejte přibližně 30 minut jemně probublávat.
Krok 2
Mezitím v misce rozmíchejte smetanu s kakaem a kávou.
Ochucovací složku můžete provonět špetkou skořice.
Krok 3
Po uplynutí 30 minut do smetanově karamelového základu přidejte rozmíchanou ochucovací složku a dalších 30 minut na mírném ohni vařte. Směs občas promíchejte, ovšem přibližně 10 minut před koncem přípravy míchání zintenzivněte, jelikož omáčka začne vláčnět.
Krok 4
Do horké omáčky přilijte rum a již jen promíchejte, nevařte.
Krok 5
Nyní omáčku buď rovnou podávejte, nebo ji rozlijte do skleniček a po vychladnutí v pokojové teplotě přesuňte do lednice. Pro další použití stačí omáčku lehce ohřát, aby získala tekutější konzistenci, jelikož v lednici mírně zatuhne.
- Dětská verze: Ve smetaně k dochucení rozmíchejte pouze kakao a spolu se špetkou skořice přidejte do karamelového základu. Omáčku poté nařeďte plnotučným mlékem.