Jak připravit jemnou majonézu z kešu oříšků | recept
Jak připravit jemnou majonézu z kešu oříšků | recept. Žádná vajíčka, žádný olej a přece majonéza – ovšem její zdravější alternativa. Snadno ji připravíte z jemných kešu oříšků ochucených pikantní hořčicí, sušeným česnekem a jablečným octem a jejich následným rozmixováním do krémově jemné konzistence.
Co je potřeba
Pro odměřování použijte hrnek o objemu 250 ml
- 1 hrnek kešu oříšků
- 1 hrnek horké vody na zalití oříšků
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného granulovaného česneku
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku vodu na rozmixování oříšků
Krok 1
2 hodiny předem zalijte kešu oříšky horkou vodou a nechejte je máčet a měknout. Díky tomu bude majonéza mnohem krémovější.
Krok 2
Po uplynutí potřebné doby oříšky slijte a vsypejte je do výkonného mixéru, do něhož zároveň přidejte i hořčici, česnek a sůl.
Krok 3
Zalijte ½ hrnkem vody a ochuťte jablečným octem s citronovou šťávou. Vše rozmixujte do hladké, krémové konzistence.
Krok 4
Jakmile dosáhnete požadované konzistence, majonézu ochutnejte, případně dosolte či přidejte trochu hořčice a poté ji přesuňte do sklenic a uskladněte v lednici, v níž s určitostí týden vydrží.
Tuto jemnou a příjemně svěží majonézu si nejlépe vychutnáte ke hranolkům, pečeným bramborům, nebo ke grilovanému masu.
- Kešu majonéza plně nahradí i jakýkoliv dip podávaný k zelenině či tortilla chips, Zvláště pak, když ji obohatíte o nadrobno nakrájenou jarní cibulku.